Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Фестиваль документального кіно про права людини «Docudays UA» відбудеться за підтримки обласної влади

30/10/2014

 В суботу, 1 листопада, в Миколаєві стартують покази документального кіно про права людини з усього світу в рамках фестивалю «Docudays UA». Фестиваль триватиме тиждень, до 7 листопада. Протягом цього періоду на десяти майданчиках у Миколаєві буде продемонстровано 23 фільми. Крім того, цього року фестиваль вийде за рамки Миколаєва та відвідає три міста в Миколаївській області – Южноукраїнськ, Первомайськ, Вознесенськ та селище Куцуруб Очаківського району. В цьому році фестиваль проходить при підтримці облдержадміністрації.

– Цьогоріч ми отримали широку підтримку в організації фестивалю з боку влади. Нам дуже допомогли і голова облдержадміністрації, і обласне управління культури, і мер міста. Це дуже важливо, адже нам часом так часто бракує культурної віддушини, дійсно змістовного кіно, майданчиків для обговорень суспільно важливих питань. У Києві на фестивалі «Docudays UA» вишикуються у черги, люди беруть відпустку і поринають з головою в кіно, чому б Миколаєву не зробити так само? – сказала Олена Кабашна, керівник громадської асоціації «Дана», що стала регіональним партнером Міжнародного фестивалю «Docudays UA».

Відкриття фестивалю пройде 1 листопада о 16:00 в кінотеатрі «Мультиплекс» в залі Брандо (ТРЦ «Сіті-центр», пр. Леніна, 98), де відбудеться показ п'яти короткометражних фільмів серії DOCU/Коротко: це ізраїльська картина «Полум'яні голоси», дві канадські – «Рілля» і «Таксі для двох», французький фільм «Городок Ябукі», а також українська стрічка «Кафе «Вояж».

Крім того, цього ж дня о 19:00 в концерт-холі «Юність» пройде показ фільму «Ігри Путіна» ізраїльських і австрійських режисерів.

– Це кіно, якого немає в Інтернеті, яке не покажуть в кінотеатрах чи по телебаченню. Це кіно, яке розширює світогляд, розставляє орієнтири і дає неймовірне підгрунтя для роздумів. Це кіно для глядача будь-якого віку. В цьому і весь смак документального кіно, на відміну від ігрового, коли глядач стає свідком реальних історій з життя, подій, що розгортаються в різних точках всієї земної кулі. Ми запрошуємо всіх миколаївців відпочити разом з нами в затишних кінозалах подивитися світові картини і разом обговорити їх. Ми хочемо, щоб ви полюбили документальне кіно про права людини також, як його свого часу полюбили ми, – зазначає один з організаторів фестивалю Андрій Лохматов.

Вхід на всі сеанси в рамках фестивалю «Docudays UA» в Миколаєві вільний. Сеанси пройдуть також у Палаці культури «Молодіжний» (4 і 6 листопада), в міській бібліотеці імені Кропивницького (2 і 6 листопада), у львівській таверні «Шпацер» 3 листопада, де буде показаний російський фільм «Pussy проти Путіна», а також у всіх чотирьох університетах міста.

Завершиться фестиваль 7 листопада в концерт-холі «Юність» о 19:00 найсвіжішим фільмом «Південний кордон» українського режисера Сергія Лисенка, який задокументував процес створення кордону України з окупованим півостровом Крим навесні цього року.

Всі новини →