Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Оксана Янішевська: Фестиваль документального кіно «Docudays UA» змінює свідомість людей

01/11/2014

1 листопада на Миколаївщині розпочався тиждень показів документального кіно про права людини з усього світу в рамках фестивалю «Docudays UA».

Один з організаторів фестивалю Андрій Лохматов відзначив, що в цьому році фестиваль проходить при підтримці влади – облдержадміністрації та міської ради. «Дуже відчувається різниця в порівняні з минулим роком, коли на перегляд документального кіно про права людини були перешкоди з боку влади. В цьому році все зовсім навпаки», – зазначив він. За його словами  документальне кіно розширює кругозір та не залишає байдужими  глядачів.

Заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська згадала досвід проведення фестивалю минулого року. Коли тодішня влада  перешкоджала та забороняла показ документальних фільмів. «Попри все фестиваль минулого року відбувся. Але я згадую, як ми збиралися і шли до Юрія Ісайовича, як ми збиралися і їхали до Первомайську і намагалися там домовитися про кінозал, про проведення фестивалю, які я знаходила аргументи для того, щоб вмовити тодішню владу, що це потрібно людям, це потрібно суспільству, це не нашкодить, і це правда нашого життя, і фестиваль має бути. Нажаль географія фестивалю минулого року була дуже маленькою. Сьогодні ж варто підкреслити, що географія фестивалю на Миколаївщині розширилися. Покази відбудуться не тільки в обласному центрі, а й в містах нашої області», – розповіла вона.

Зазначимо, що впродовж тижня на десяти майданчиках у Миколаєві буде продемонстровано 23 фільми. Крім того, фестиваль відвідає три міста в Миколаївській області – Южноукраїнськ, Первомайськ, Вознесенськ та селище Куцуруб Очаківського району. 

«Хочу підкреслити те, що документальне кіно несе в собі велику просвітницьку діяльність. Так само, як і ми сьогодні своїми діями намагаємося, мабуть, комусь «відкрити очі» на правду життя. І у нас є чудова можливість запросити всіх миколаївців на перегляд документального кіно в рамках фестивалю «Docudays UA». Фестиваль і кіно, які дійсно змінюють свідомість. І важко порівнювати це кіно з художніми фільмами, адже це дійсно фільми про сьогодення, і вони підкреслюють виключно правду нашого життя», – сказала заступник голови облдержадміністрації.

Вона запросила всіх миколаївців на перегляд документальних фільмів та висказала сподівання, що фестиваль «матиме довге життя и матиме продовження». А також зазначила, що організатори фестивалю роблять багато для того, щоб  мати «власний фестиваль документального кіно».

Відкрився фестиваль показом п'яти короткометражних фільмів серії DOCU/Коротко: це ізраїльська картина «Полум'яні голоси», дві канадські – «Рілля» і «Таксі для двох», французький фільм «Городок Ябукі», а також українська стрічка «Кафе «Вояж». А продовжився фільмом «Ігри Путіна» ізраїльських і австрійських режисерів.

Зазначимо, що вхід на всі сеанси в рамках фестивалю «Docudays UA» в Миколаєві вільний. Сеанси пройдуть також у Палаці культури «Молодіжний» (4 і 6 листопада), в міській бібліотеці імені Кропивницького (2 і 6 листопада), у львівській таверні «Шпацер» 3 листопада, де буде показаний російський фільм «Pussy проти Путіна», а також у всіх чотирьох університетах міста.

Завершиться фестиваль 7 листопада в концерт-холі «Юність» о 19:00 найсвіжішим фільмом «Південний кордон» українського режисера Сергія Лисенка, який задокументував процес створення кордону України з окупованим півостровом Крим навесні цього року.

 

Всі новини →