Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Миколаївці вшанували Героїв-ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

12/12/2014

Сьогодні миколаївці вшанували пам'ять тих, хто ціною власного життя захистив людство від атомної катастрофи. Заступники голови облдержадміністрації Микола Романчук та Оксана Янішевська взяли участь у панахиді за загиблими героями-ліквідаторами.

За словами Миколи Романчука, ліквідатори – це справжні патріоти своєї країни: «28 років тому було завершено спорудження захисного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Люди не усвідомлювали, на що вони йдуть, а просто виконували свою задачу. Це прояв героїчного патріотизму. Ми сьогодні –  незалежна країна, але на сході йде війна. За Україну знову гинуть наші люди і солдати. Тому, 14 грудня стосується всіх тих, хто загинув за славу нашої держави».

Ліквідаторів аварії сьогодні згадували і під час зустрічі з представниками організацій громадян, які постраждали від вибуху на Чорнобильській АЕС.

Розпочався захід із вшанування всіх загиблих хвилиною мовчання. Подяками голови обласної державної адміністрації було нагороджено учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС: Павла Єременка, Василя Булацеска, Василя Богданцева, Віктора Міліцького, Валерія Іскова, Віктора Лагутіна, Олександра Богомолова.

За словами Рубіка Сімоняна, голови обласної організації Всеукраїнської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», сьогодні важливо пам’ятати та надавати підтримку тим, хто врятував Європу від атомної катастрофи. Він зазначив, що в області встановлено 17 пам’ятних знаків – це данина подвигу героїв, які навічно мають залишитися у наших серцях, а пам'ять передатися наступним поколінням.

У своєму виступі директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ольга Сивопляс відзначила, що зараз активно надається підтримка героям-чорнобильцям. За її словами, на цей час в області перебуває на обліку 7133 громадян, які користуються пільгами та компенсаціями відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Тих, хто безпосередньо брав участь у ліквідації аварії – 2737 осіб. За 11 місяців поточного року за державною програмою «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» надано пільги та компенсації постраждалим громадянам на загальну суму 9,3 млн. грн. Наразі, за її словами, нагальною залишається проблема з житлом та забезпечення інвалідів-чорнобильців спеціальним транспортом.

За словами Оксани Янішевської, не менш важливим питанням є оздоровлення постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. «Кожна людина, яка брала участь у ліквідації аварії, яка постраждала внаслідок Чорнобильської трагедії, не залишиться без уваги. Ми забезпечили можливість відпочити і оздоровитися майже всім громадянам цієї категорії. В цьому році оздоровилися 206 дорослих та 120  дітей», – зазначила вона..

Представники влади побажали героям-чорнобильцям здоров'я та наголосили на тому, що завдяки злагодженій співпраці влади та представників громадських організацій усі нагальні проблеми знаходять своє вирішення. 

Всі новини →