Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Оксана Янішевська: Туристична галузь Миколаївщини потребує особливої уваги

18/12/2014

Сьогоднішнє засідання Ради з питань розвитку туризму та рекреаційно-курортної діяльності при облдержадміністрації ще раз підтвердило, що проблем в Миколаївській області в сфері туризму  накопилося чимало.

За словами заступника начальника відділу з питань економіки природокористування та туризму департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації та секретаря Ради Руслана Волчецького в поточному році «Миколаївську області відвідало майже 106 тисяч відпочиваючих. Звичайно, ця цифра менша ніж в минулому році. Крім того, в цьому році була проведена велика робота з районними адміністраціями, міськими органами влади, підприємцями щодо проведення, так званої, інвентаризації туристичних ресурсів. Таким чином було вивчено туристичний,  рекреаційно-оздоровчий, екологічний потенціал області. Цю роботу було проведено для того, щоб зрозуміти, які напрямки туризму на сьогоднішній день ми зможемо розвивати в тому чи іншому районі, де можна буде поєднувати певні кластери, ресурси, які ми маємо для створення туристичної продукції. Це дасть можливість представити їх не тільки на всеукраїнському, а й на міжнародному рівні. Також цього року було паспортизовано близько 155 туристичних об’єктів», – розповів він.

Руслан Володимирович розповів, що для створення туристично-інформаційного центру було внесено зміни до Програми підтримки малого і середнього підприємництва на 2015-2016 рр. «Сайт «Миколаївщина туристична», дасть можливість популяризувати регіон», –  впевнений він.

Заступник голови облдержадміністрації, голова Ради Оксана Янішевська пояснила, що Програма економічного і соціального розвитку Миколаївської області на 2015-2017 рр. «Миколаївщина – 2017» є базовою для формування бюджету на 2015 рік. «В цю Програму вже закладено витрати для створення туристично-інформаційного центру. Для розвитку туристичної галузі треба залучати інвесторів, тож в цьому напрямку треба працювати. Якщо ми з вами усвідомлюємо, що кожен турист і підприємець, якій працює в туристичній сфері  є потенційним інвестором – то значить ми робимо перший крок для розвитку туристичної Миколаївщини».

Завідувач кафедри туризму Миколаївського міжрегіонального інституту розвитку людини вищого навчального закладу «Університет «Україна» Тетяна Чичкалюк розповіла, що для більш ефективної діяльності Ради створено робочу групу, до якої не входитимуть чиновники, але представників місцевого самоврядування за потребою будуть залучати до того чи іншого обговорення та вирішення проблем.

Учасників засідання хвилювали екологічні катаклізми, які призводять до незворотних результатів. За словами завідувача наукового відділу регіонального ландшафтного парку «Тилігульський» Олега Деркача в останні роки простежується тенденція щодо осушення малих річок та навіть зникнення замкнених водойм, серед яких і Тилігульський лиман. Його рівневий режим підтримується за рахунок опадів та існуючого каналу. Всі ці явища відбуваються через глобальні зміни клімату та підвищення температури. Еколог впевнений, що всі заходи, які будуть проводити представники влади, тільки трохи уповільнять незворотні процеси природи. «Сьогодні на 50% ситуація контролюється глобальними змінами клімату та дуже активним випаровуванням.  Ми незабаром доживемо до тих часів, коли і Буг обміліє, і ми будемо по камінню переходити з берега на берег», – розповів він.

Тож для обговорення та пошуку шляхів вирішення проблем Тилігульського лиману вже в січні наступного року проведуть розширений «круглий стіл» на тему: «Туристично-рекреаційний потенціал Тилігульського лиману та перспективи його використання».

А ось директор Національного природного парку «Білобережжя Святослава» Юрій Козловський розповів про стан справ на Кінбурнській косі. За його словами в цьому році не спостерігалося зменшення туристів, так Кінбурнську косу відвідали 10 тисяч туристів, серед них більшість – з короткостроковим відпочинком. За рахунок цієї категорії туристів  «Білобережжю Святослава» вдалося заробити 50 тисяч грн. Також впродовж року було складено 155 адміністративних протоколів за порушення в Національному парку. Але поки що результатів такі методи не дали, адже і джипінг продовжується і тони сміття вкривають унікальні місця Кінбурнської коси. Таким станом справ занепокоїлися громадські активісти, які впевнені, що всі ці факти –  це не доопрацювання очільника національного парку.

Оксана Янішевська зазначила, що відвідуючи Кінбурн на власні очі побачила звалища сміття, тож її цікавило, як керівництво Національного парку планує змінювати ситуацію.

За словами Юрія Козловського, на Кінбурні започатковано програму роздільного сортування сміття, а пресувальним станком пресують пластик, перетворюючи його у вторинну сировину. «Ті звалища, які ви побачили, накопичені не одним десятком років. Впродовж 2 років нами проводяться масові акції по прибиранню цих сміттєзвалищ. В цьому році проведено три такі акції, було ліквідовано більше 350 кубів сміття, 200 кубів пластику було спресовано. Це наша спільна проблема, обов’язок, і поки всі цього не зрозуміють – нічого не зміниться», – впевнений він. Тож і закликав всіх активістів до спільного прибирання сміття.

Заступник  голови облдержадміністрації впевнена, що палітра проблем, які зараз існують на території Кінбурна дуже різноманітна. «Так, якщо подивитися на карту з супутника, вся Кінбурнська коса «порізана» автошляхами. А це, нагадаю, заповідна зона. Не менш важливим є  і проблема впорядкування, як в межах Національного парку, Регіонального парку, так і в межах сільських, селищних рад».

Оксана Янішевська зазначила, що всі проблемні питання потребують додаткового вивчення, обговорення та втручання. «Потрібно щоб і підприємці, і громадськість, і влада брали участь у вирішені цих питань. Сьогодні не можна виділити якусь окрему проблему, адже мова йде про те, що туристична галузь Миколаївщини взагалі потребує особливої уваги. І сьогоднішнє засідання це підтвердило. Впевнена, що не слід відокремлювати відпочинок на морі, від зеленого туризму, піших маршрутів, які мають бути прокладені Миколаївщиною, або путівника, якого ми чекали, але він досі не розроблений», – впевнена вона.

Всі новини →