Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Оксана Янішевська: Державні установи мають відчувати настрої та цінності молоді

24/01/2015

Виклики часу та формування нової молодіжної політики обговорили сьогодні, 24 січня, під час обласної конференції «Нова молодіжна політика: покоління Z».

Як пояснив голова Молодіжної колегії при облдержадміністрації Микола Дмитрієв, конференція – це черговий етап, учасники якого, розподілившись на групи, вже попрацювали за 5 напрямами, а сьогодні представили перші напрацювання. Наступного тижня планують виробити конкретні пропозиції, щоб до 10 лютого підготувати відповіді звернення до голови облдержадміністрації.

Виступаючи перед учасниками конференції, заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська зазначила, що головною проблемою є те, що державні установи не встигають за молоддю.

«Ми всі говоримо про те, що система управління застаріла, система не ефективна, потрібно змінювати дуже багато підходів і методів роботи з молоддю, адже методи роботи все ті ж, що в минулому столітті. Тоді існували великі підприємства, існувала одна партійна система, у виші – одна велика профспілка. Працювали з великими колективами – це було зручно і легко за принципом: «Партия сказала надо – комсомол ответил – есть». Але ми ж розуміємо, змінився час, а, значить, і мають змінюватися підходи до молодіжної політики. Дуже хотілося, щоб державні установи йшли в ногу з молоддю та часом, відчуваючи ті настрої і цінності, з якими живе наша молодь», – зазначила вона.

Оксана Янішевська згадала, що ще декілька років тому, коли вона доповідала про «Теорію поколінь», не обговорювали покоління Z, але сьогодні соціологи виокремлюють саме це покоління. За її словами, головний принцип його представників – «жити сьогоденням». Для представників цього покоління головне – фізіологічний та психологічний комфорт. Вони хочуть подорожувати та відпочивати. Також у списку їх пріоритетів – збереження здоров’я, соціальна активність, хобі. Z не бажають так багато працювати, як їх батьки. Тому що вони живуть не для того, щоб працювати, а працюють для того, щоб жити.

Заступник голови облдержадміністрації впевнена, що треба зрозуміти, як працювати державним установам, як будувати нову молодіжну політику, зважаючи на ті принципи, які сьогодні притаманні новому поколінню Z. Вона зазначила, що треба знайти підходи для залучення представників нового покоління до спільної роботи, заходів та проектів.

Під час обласної конференції обговорили питання внесення конструктивних змін до Програми «Молодь Миколаївщини 2016-2020». Олександр Максименко, виступаючи з доповіддю «Між містом та селом», розповів про те, чи можуть молоді люди міста та села бути один одному корисними. Гана Ганжул розповіла про важливість проведення інформаційної компанії «Випускник 2015, залишайся у Миколаєві». Розглянули питання створення окремого управління по роботі з молоддю та започаткування «Фабрики ідей» для реалізації проектів та програм, розроблених громадськими організаціями.

Спілкуючись з журналістами, заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська зазначила, що в цьому році вирішено відійти від стандартних форм спілкування з молоддю, тому був обраний саме такий робочий формат зустрічі. «Ми розуміємо, що цінності нового покоління змінюються, а підходи молодіжної політики залишаються старими. Ці методи вже не діють, тому втрачається взаємодія з молоддю. Сьогодні ми обговорили, як вибудувати  нову молодіжну політику, нові підходи та форми реалізації, обговорили те, як залучати молодих та талановитих представників нового покоління до співпраці», – зазначила вона.

Всі новини →