Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Оксана Янішевська: Кожній родині загиблого військовослужбовця – особлива увага

11/02/2015

Оксана Янішевська впевнена, що недопустимо скорочувати кількість працівників соціальної сфери, які першими приходять на допомогу тим, хто її потребує. Про це вона розповіла під час засідання підсумкової колегії департаменту соціального захисту населення.

«Саме соціальні працівники є тими людьми, які щодня працюють з усіма верствами населення. Якщо розглядати медичну сфери, то ми працюємо з окремою категорією людей, так само, як і в освітній галузі. Що ж стосується соціального захисту – це захист  від народження до останніх днів людини. Це щоденна кропітка праця»,  – зазначила вона.

Серед основних досягнень минулого року – робота з вимушеними переселенцями та з постраждалими в наслідок вибухів в миколаївських будинках. «І психологічна допомога, і допомога у відновленні документів, і нарахування виплат. Це те навантаження і ті виклики, які не продиктовані нормативною базою та функціональними обов’язками, але люди завжди відгукуються, надають допомогу і це показник загальної роботи цієї галузі»,  – впевнена Оксана Янішевська.

Заступник голови облдержадміністрації акцентувала увагу на важливості роботи з сім’ями військовослужбовців та родинами загиблих Героїв. На сьогоднішній день Миколаївщина втратила 75 військовослужбовців. «В переважній більшості це молоді люди, у яких залишилися родини з маленькими дітьми. Частіше всього молоді люди в силу своєї зайнятості чи інших причин не звертаються до органів соціального захисту, не звертаються за допомогою. Тому дуже часто молоді вдови навіть не знають, як діяти, якій пакет документів зібрати. Я знаю, що ви щодня працюєте з рідними загиблих, але я прошу приділити особливої уваги цій категорії людей», – сказала вона.

Оксана Янішевська розповіла, що вже навесні в першу хвилю демобілізації до Миколаївщини повернуться військовослужбовці, які мають отримати комплексну реабілітацію, адаптацію та допомогу від служб соціального захисту.

Заступник голови облдержадміністрації зазначила, що робота по ліквідації заборгованості із заробітних плат є ще одним з пріоритетних напрямів. «Я звертаюся до всіх: не чекайте, поки заборгованість з заробітної плати зростатиме. Минулого року ми дуже плідно попрацювали з підприємствами-боржниками та керівниками, вдалося погасити 28 мільйонів гривень боргу. Дійсно, ми не завжди можемо попередити причини заборгованості, але ми маємо проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу,  допомагати у вирішені проблем».

Спілкуючись з журналістами, Оксана Янішевська розповіла, що до Миколаївської області прибуло майже 8,3 тисячі вимушених переселенців. «Всі ці люди зареєстровані та отримали відповідну довідку, яка дає можливість отримувати компенсаційні виплати. У нас вже є категорія громадян, які впродовж 3 місяців не знайшли роботу, і їхні виплати, згідно Постанови Кабміну, знизяться вдвічі. Також до нас прибувають люди, які раніше не проживали на території, яка сьогодні визначена, як зона проведення АТО, а мешкали поблизу цієї зони, вони не отримують цих виплат, але також потребують уваги та допомоги. Перш за все, це розміщення. Для такої кількості людей знайти комфортне житло дуже складно, тому ми майже щоденно звертаємося по допомогу з проханням надати інформацію про вільне житло, або прийняти до себе переміщених людей. Така інформація надходить, це приблизно в середньому 30 дзвінків на день з пропозицією прийняти людей. Всі ці пропозиції зважуються: обов’язково перевіряється технічне оснащення та придатність для проживання в такому приміщенні. Якщо ми пропонуємо людям житло, то ми повинні знати, що людям можна буде заселитися. Оскільки більшість переміщених це жінки та діти, ми піклуємося про те, щоб надавати житло, придатне для проживання».

Всі новини →