Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Вільна Україна позбувається нав’язаних ззовні стереотипів – Президент на відкритті пам’ятника Івану Мазепі у Полтаві

07/05/2016

 У рамках робочої поїздки до Полтавської області Президент Петро Порошенко взяв участь в урочистому відкритті пам’ятника Гетьману Івану Мазепі.

Глава держави підкреслив, що протягом сотень років українцям втовкмачували хибні уявлення про нашу історію. «Вільна Україна позбувається цих нав’язаних ззовні стереотипів, хоча не завжди так швидко як нам би того хотілося. Ми вшановуємо українських героїв, відзначаємо свої свята і пам’ятні дати. І більше ніколи не допустимо експансії радянсько-російської імперської ідеології в український простір. Тут вам не «русский мир», тут – український світ!», - підкреслив Глава держави.

Президент нагадав, що українці ще за життя Івана Мазепи визначили історичний масштаб його постаті, а «мазепинцями» називали всіх, хто ставив собі за мету самостійну Україну або щиро, без жодного політичного умислу, любив свій край та рідну українську мову.

«Імперія не шкодувала чорної фарби, аби спотворити його образ. Та це не завадило, а навпаки допомогло Мазепі стати справжнім символом українського спротиву Росії; прапором нашого руху до незалежності – до тієї мети, яку Мазепа, йдучи попереду свого часу, усвідомив вже через 50 років після Переяслава», - наголосив Глава держави.

Петро Порошенко підкреслив, що з Полтавщиною пов’язані дві визначні постаті української історії – в цьому краї сталася найважливіша подія в біографії Івана Мазепи та народився і провів юнацькі роки Симон Петлюра. «Зовнішня агресія проти України нарешті розставила всі крапки над «і». За два роки росіяни зробили для популяризації Мазепи серед українців і розвінчання міфів більше, ніж Національний банк за двадцять років масового друку десятигривневих купюр із його зображенням», - наголосив Президент.

Глава держави наголосив, що відкриття пам’ятника дозволить відновити історичну правду: «Замість російської анафеми Іванові Мазепі сьогодні належить справжня українська слава! Маємо оцінювати Івана Мазепу лише в нашій українській системі координат. І європейській також. Не забуваймо: ще коли Петро І рубав для Росії вікно до Європи, Україна часів Мазепи ходила до Європи через двері».

Петро Порошенко відзначив, що «пройшовши через багато років визвольної боротьби, українцям треба повертатися до своєї української національної історії, будувати свій пантеон героїв, яких дуже багато».

«Моє завдання як Президента – лише створити належні умови для чесної політики національної пам’яті. Саме таку політику повернення до наших історичних джерел я і впроваджую від дня своєї інавгурації, і продовжуватиму її надалі. Бо досвід вчить: коли ми впадаємо в амнезію, стаємо легкою здобиччю ворога в гібридній війні», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент також вкотре наголосив на важливості єдності в державі. «Політики мають час від часу брати уроки історії - на сьогодення та на майбутнє. Брак єдності неодноразово ставав для України фатальним», - зазначив Петро Порошенко.

Всі новини →