Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

В ефірі телеканалу «Миколаїв»: «Культура на селі – зміни на краще»

23/05/2013

22 травня гостями чергового випуску передачі телевізійного циклу «Чим живе область» були Лариса Поддубна, заступник начальника, начальник відділу культурно-дозвіллєвих установ та охорони культурної спадщини управління культури облдержадміністрації; Наталя Матвієнко, начальник відділу культури і туризму Березанської райдержадміністрації та Галина Стрелецька, провідний методист Миколаївського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи.

Темою бесіди у прямому ефірі був розвиток галузі культури на Миколаївщині та відродження культурної інфраструктури на селі.

На початку передачі Лариса Поддубна наголосила на тому, що працюючи над реалізацією завдань Президента України щодо розвитку галузі культури, на Миколаївщині останніми роками досягли суттєвих змін на краще. І такі зміни стосуються не тільки закладів галузі обласного підпорядкування, а й закладів культури районного рівня та на селі. Відкрито обласний краєзнавчий музей у відремонтованому корпусі № 2 пам’ятки архітектури національного значення «Старофлотські казарми». До обласної комунальної власності прийнято майновий комплекс колишнього кінотеатру «Іскра» для розміщення обласної філармонії, розпочато роботи з розробки проекту реконструкції комплексу. Відкрито після капітального ремонту Братський районний будинок культури  та Первомайський міський центр культури і дозвілля ім. Є.Зарницької.

В області працюють 505 клубних закладів, в тому числі 460 – у сільській місцевості. У минулому році поновлено роботу 2-х сільських клубних закладів: в селах Володимирівка і Олександрівка Доманівського району та в с.Мартинівка Вознесенського району; призупинено процес зменшення кількості клубних формувань, аматорських колективів та їх учасників, основними чинниками якого були демографічна ситуація в країні та матеріально-технічний стан закладів.

Мережа бібліотечних закладів Миколаївщини також збільшилася – на 3 сільські бібліотеки: відкрито нові бібліотеки-філії у селах Зелений Гай та Квітневе Жовтневого району та с. Рівне Очаківського району, і всього їх сьогодні – 504.

Бібліотечні заклади активно впроваджують новітні інформаційні технології для обслуговування користувачів, зокрема, створюються Інтернет-центри, в яких читачі бібліотек обслуговуються безкоштовно. Так, сьогодні в бібліотечних закладах області налічується 719 комп’ютерів (для порівняння: у 2011 році – 571), з них 610 підключено до мережі Інтернет. 159 бібліотек підключено до мережі Інтернет (у 2011 році – 116), з 402 сільських бібліотек – 61 (у 2011 році – 36).

Поступово поліпшується матеріально-технічний стан закладів галузі. В основному цей процес відбувається за рахунок бюджетних коштів. Так, за рейтинговими показниками останніх років першість за обсягами виділення бюджетних коштів на розвиток закладів культури утримували Баштанський, Жовтневий та Березанський райони. 2012 року їх перелік значно розширився за рахунок таких районів як Снігурівський, Доманівський, Арбузинський, Казанківський, Новобузький та Братський.

Проведення фестивалів та конкурсів обласного рівня на базі клубних закладів районного підпорядкування також  можна назвати позитивним зрушенням. Оскільки такі заходи проводяться лише на базі закладів, що відповідають певним вимогам, основна з яких – належний матеріально-технічний стан закладу. Серед районів, які є лідерами у цьому напрямі: Єланецький, Братський, Березнегуватський, Баштанський, Казанківський та Жовтневий.

Завдяки підтримці дитячої аматорської творчості, яка здійснюється відповідно до нових соціальних ініціатив Президента України В.Ф.Януковича та оголошення 2013 року Роком дитячої творчості, відроджено конкурс дитячої творчості «А я – україночка!», який у цьому році проведено на базі Баштанського районного Будинку культури, та отримав нове життя улюблений фестиваль дитячої творчості «Перші ластівки», який проводитиметься цього року уперше в Березнегуватському районному Будинку культури.

Не можна не відзначити той факт, що керівництво облдержадміністрації завжди переймається проблемами галузі, особливо закладів, що працюють в районах та на селі. Лише цього року головою облдержадміністрації Кругловим М.П. особисто вирішувались питання щодо придбання сценічних костюмів та взуття для Братського районного Будинку культури, музичного центру та одягу сцени для Штукарського сільського клубу Веселинівського району.

Телеглядачі добре пам’ятають, що здобутки галузі культури Миколаївщини періодично представлялись на творчих звітах областей в місті Києві. Цю традицію буде продовжено.

В рамках відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка в м. Києві у 2014 році планується проведення творчих звітів областей. Управлінням культури вже розпочато роботу по відбору кращих колективів, сценічних номерів і постановок для підготовки концепції майбутнього творчого звіту. Таке завдання поставлено журі усіх запланованих на поточний рік обласних фестивалів. Без сумнівів – чимало серед них буде вихованців сільських закладів культури, адже народна творчість має саме етнографічне коріння, яке бере свій початок в затишному самобутньому українському селі.

Всі новини →