Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Під час засідання комітету економічних реформ та ради інвесторів при ОДА розглянуто питання перспективи запровадження альтернативної енергетики на Миколаївщині

07/06/2013

На сьогоднішній день в питаннях видобутку альтернативної енергетики Миколаївська область займає 3-є місце в Україні, поступаючись лише АРК та Одеській області. Крім того, до кінця поточного року Миколаївщина значно покращить свої показники в цьому питанні завдяки реалізації нових проектів в Казанківському, Баштанському, Снігурівському та Березанському районах.
 
Про це 7 червня під час спільного засідання комітету з економічних реформ при Миколаївській облдержадміністрації та ради вітчизняних та іноземних інвесторів при ОДА зазначив Геннадій Ніколенко.
 
За його словами, про важливість питання запровадження альтернативної енергетики в регіонах нашої держави неодноразово наголошував Президент України Віктор Янукович.
 
«Україна має вжити усі заходи для того, щоб зміцнити свою енергетичну безпеку, мається на увазі, зменшити використання того дорогого природного газу, який ми отримує з Російської Федерації. Саме тому зараз ведуться активні дослідження та розробки шельфу Чорного моря, де за даними науковців є значні поклади природного газу. Крім того, з 2011 року наша держава, та зокрема Миколаївська область, взяли курс на енергозбереження. Завдяки вдалій політиці керівництва держави  зараз в нашій країні активно розвивається вітрова та сонячна енергетика, що дозволяє, по-перше, залучити інвестиції до України та нашого регіону, по-друге, створити нові робочі місця, по-третє, значно просунутися в питаннях енергетичної незалежності нашої країни від інших держав світу», - відмітив у своєму вступному слові перший заступник голови ОДА, виконувач функцій і повноважень голови ОДА.
 
Крім того, головуючий засідання також зауважив, що зараз на території Миколаївщини  введено в експлуатацію вже 15 вітроустановок, на кінець поточного року планується відкрити ще 3 сонячні станції – це ті міри та заходи, які розробила облдержадміністрація для того, щоб забезпечити себе та інші регіони держави т.з. «зеленою енергетикою».
Доповідаючи про стан та перспективи будівництва та впровадження альтернативних видів енергетики в Миколаївській області директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму ОДА Михайло Тульський зазначив, що цього року завдяки розвитку альтернативної джерел енергії капіталовкладення в економіку нашого регіону  підвищилося в 3,4 рази, що позитивно відображається на показниках економічного розвитку як області, так і окремих її територій.
 
На думку директора департаменту, однією із ключових переваг встановлення геліоустановок в закладах бюджетної сфери та  великих підприємствах є те, що завдяки новим технологіям ці установки можуть цілодобово подавати гарячу воду, що дозволить значно заощаджувати на електроенергії, яка використовується для підігріву електробойлерів.
 
В продовження теми Геннадій Ніколенко привів приклад по м. Вознесенську, в якому протягом останніх 2-х років в дошкільних навчальних закладах було встановлено геліоустановки, завдяки яким тепер до дитсадків безперебійно подається гаряча вода, а головне, такий проект окупається всього протягом 2-х років.
 
«Є 2 статті бюджету, на як може економити місцева громада – це заробітна плата, тобто, зменшення кількості працюючих, та зниження витрат на енергоносії. Такі установки та заходи по енергозбереженню дозволяють головам сільських, селищних та міських рад раціонально використовувати свій бюджет, не переплачуючи при цьому кошти за енергоносії», - пояснив  учасникам наради Г. Ніколенко.
 
Крім того, виступаючи перед членами комітету Михайло Тульський  зазначив, що вітроустановки та сонячні станції є абсолютно безпечними для навколишнього середовища та організму людини, крім того, вони встановлюються на тих землях, що не використовуються під сільгоспугіддя та відповідно займають невелику територію.
 
На початку свого виступу директор ТОВ «Вітряний парк «Очаківський» Володимир Подгуренко продемонстрував учасникам засідання відео-сюжет про діяльність їхнього товариства, та зазначив, що Очаківський район є унікальною територією для розвитку вітроенергетики. За його словами, на Миколаївщині зосереджено більше 10% усього вітрового потенціалу  України.
 
«Видобуток близько 3% усієї електроенергії, що виробляється у  світі припадає саме на ВЕС. Наша держава має усі можливості та величезний потенціал для того, щоб увійти в десятку передових держав світу по альтернативній та, зокрема, вітровій енергетиці», - відмітив науковець.
 
Крім того, за його словами, головним показником роботи вітростанції є виміряний фахівцями коефіцієнт, оптимальний рівень якого дорівнює 25%, якщо показних станціє є нижчим від цього числа, то ВЕС є не рентабельною. «Вітряний парк «Очаківський» має коефіцієнт на рівні близько 37%, що є одним із кращих показників на світовій арені.
 
На завершення наради Геннадій Ніколенко додав, що такі високі показники в питаннях альтернативної енергетики є свідченням того, що наша держава та, зокрема Миколаївська область, рухаються у правильному напрямку розвиваючи альтернативні джерела енергії на своїй території.
 
Переглянути відео

Всі новини →