Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

«Гаряча лінія» за участю в.о. директора Миколаївського обласного центру зайнятості О.Димчишиної

26/06/2013

На виконання завдань, доручень Президента України В.Януковича у Миколаївській області щодо сприяння забезпеченню молоді першим робочим місцем, 25 червня в.о. директора Миколаївського обласного центру зайнятості О.Димчишина взяла участь у програмі «Гаряча лінія» на телеканалі «Миколаїв».

Під час ефіру Олена Володимирівна зазначила, що Миколаївська служба зайнятості у своїй діяльності насамперед сприяє працевлаштуванню безробітних громадян, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові і здатні приступити до підходящої роботи. Таким чином, молодим особам пропонується тимчасова зайнятість або участь у громадських роботах, під час яких молода людина набуває певного професійного та морального досвіду, а також отримує матеріальне забезпечення. В цьому році 73 молоді особи взяли участь у таких роботах.

Крім того, служба зайнятості тим, хто тривалий час перебуває на обліку і не може знайти підходящу роботу, пропонує навчання, перенавчання або підвищення кваліфікації. «Обираючи професію молода людина повинна не просто віддавати дань моді, а слухати свою душу, самостійно і свідомо робити вибір професії», - підкреслила О.Димчишина. За статистичними даними, протягом січня-травня 2013 року за сприянням служби зайнятості пройшли професійне навчання 1658 осіб, з яких: 29 випускників шкіл, 25 випускників ПТНЗ та 21 випускник ВНЗ.

Також, обговорюючи питання дисбалансу на ринку праці, О.Димчишина навела приклад, з початку року до служби зайнятості звернулися 100 юристів, з них 44 випускника, які не мають професійного досвіду, роботодавці ж подали 31 вакансію за цією спеціальністю. Отже, пропонуючи «популярну» вакансію, роботодавець має можливість обирати працівника серед багатьох претендентів. «Але я не хочу сказати, що всі роботодавці обирають досвід, – підкреслила О.Димчишина, – є такі роботодавці, які роблять ставку тільки на молодь, а є такі, що приймають на роботу лише осіб передпенсійного віку».

Під час ефіру в.о. директора ОЦЗ наголосила, що у Законі України «Про зайнятість населення», який набув чинності з 1 січня 2013 року, молодь визначається, як квотна категорія населення, що потребує додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню.

Постановою Кабінету Міністрів України від 15.04.2013 р. №347, яка набрала чинності з 30.05.2013 р., затверджено Порядок компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Цей Порядок визначає механізм виплати компенсації фактичних витрат роботодавця на сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за працевлаштування на нові робочі місця осіб, яким надано статус безробітного, в тому числі молоді, яка вперше приймається на роботу.

Відповідно до бюджетної програми на 2013 рік планується працевлаштувати 40 осіб з числа молоді, яка здобула професійно-технічну або вищу освіту шляхом компенсації єдиного внеску роботодавцям за кошти державного бюджету.

У бесіді із ведучим програми О.Димчишина зазначила, що дедалі більше молодих людей обирають самозайнятість, а також відбувається активна трудова міграція саме серед цієї категорії громадян. Крім того, співбесідники обговорили питання працевлаштування молоді на селі, порядок врегулювання якого очікується від Кабміну, нагадали й про те, що студенти ВНЗ та ПТНЗ мають право проходити стажування на підприємствах, в організаціях та установах із занесенням до трудової книжки, що дасть змогу набути певного досвіду.

Довідка:

Протягом січня-травня 2013 року в службі зайнятості Миколаївської області було зареєстровано 1043 безробітні молоді особи, які не мали досвіду роботи, серед яких: 451 випускник професійно-технічних навчальних закладів, 396 випускників вищих навчальних закладів, 144 особи, звільнені зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби, яким надається перше робоче місце та 52 випускника загальноосвітніх шкіл. 142 особи або кожен сьомий громадянин працевлаштувався за сприянням служби зайнятості.

Переглянути відео

Всі новини →