Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Вячеслав Рукоманов в обласному Будинку дитини: «Влада виконує свої зобов’язання»

09/07/2013

9 липня заступник голови облдержадміністрації Вячеслав Рукоманов відвідав обласний Будинок дитини. У супроводі начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Світлани Хотіної він ознайомився з роботою цього спеціалізованого закладу.

Головний лікар обласного Будинку дитини Ольга Літвінова розповіла гостям про свій спеціалізований заклад, який працює для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з вадами фізичного та розумового розвитку віком від народження до 4-х років.

Останнім часом у Будинку з’явились нові форми роботи. Завдяки соціальній ініціативі Президента України «Діти – майбутнє України» реформовано  державну систему влаштування дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і визначено пріоритетними сімейні фори виховання. У зв’язку з цим кількість вихованців в установі поступово зменшувалась, вивільнялись ліжка. Це дало можливість відкрити в Будинку  дитини 4 групи реабілітації для дітей-інвалідів з сімей: 2 групи цілодобового 5-денного перебування  (на вихідні діти повертаються в сім’ю), в яких переважно перебувають діти-інваліди з районів області, та 2 групи денного перебування з орієнтовним терміном  реабілітації протягом 6 місяців.

Започатковано навчання батьків засобам реабілітації дітей, які проходять оздоровлення в групах реабілітації Будинку.

 Установа акредитована, має ліцензію на медичну практику та лабораторні дослідження. Спеціалісти Будинку дитини проатестовані, мають достатню фахову підготовку. Матеріально–технічна база має достатній рівень. В установі функціонують: кабінет фізіотерапії, гідрокінезотерапії, електросну, ЛФК, масажу, оснащених необхідною апаратурою та обладнанням. Педагогічна складова реабілітації забезпечується вихователями груп, в класі Монтессорі, в кабінетах дефектолога, психолога, логопедів, кімнаті сенсорного розвитку, музичній залі, на реабілітаційному майданчику з басейном та групових гральних майданчиках.

Сьогодні в будинку дитини 130 вихованців, 90 з них – це сироти та позбавлені батьківського піклування, 40 – діти з особливими потребами з сімей, які оформлені до Будинку дитини на 6 місяців на реабілітацію.

Протягом поточного року до Будинку дитини було влаштовано 53 дитини (43 - за соціальними причинами, 10 – для отримання реабілітаційних заходів). За поточний рік вибула 51 дитина, в тому числі в сім’ї батьків – 26, в прийомні сім’ї  - 9, під опіку – 6, усиновлено – 10.

Вячеслав Рукоманов приїхав до Будинку не з порожніми руками: цього разу він передав дітям 10 нових чудових матраців. Спілкуючись з представниками ЗМІ, заступник голови облдержадміністрації сказав: «Президент України Віктор Янукович, проголошуючи нові соціальні ініціативи, наголосив на тому, що окрему увагу необхідно приділити дітям з особливими потребами, виховання і розвиток яких потребує значних зусиль і коштів. Тут потрібна допомога держави. Ми постійно допомагаємо обласному Будинку дитини - наприклад, сьогодні я передав дітям 10 матраців. За дорученням голови облдержадміністрації Миколи Круглова за кожним із його заступників закріплено спеціалізовані дитячі заклади, з якими ми системно працюємо. Нещодавно Будинок дитини відвідував перший заступник голови облдержадміністрації Геннадій Ніколенко і дізнався, що стеля закладу потребує ремонту. І ось сьогодні я повідомив головного лікаря, що кошти на ремонт уже знайдено. Я наголошую на тому, що влада виконує свої зобов’язання».

Всі новини →