Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

На Миколаївщині на виїзній нараді розглянули питання про забезпечення підвищення якості життя сімей з дітьми

15/07/2013

Про стан впровадження нових соціальних ініціатив Президента  у  напрямку забезпечення підвищення якості життя сімей з дітьми та створення мережі центрів матері та дитини йшлося 12 липня у ході виїзної наради із заступниками голів райдержадміністрацій у Новобузькому районі.
 
Директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, заступники голів райдержадміністрацій з соціально-гуманітарних питань, представники обласних засобів масової інформації відвідали заклади соціальної сфери району та ознайомилися з тим, як на практиці працює система щодо забезпечення підвищення якості життя для сімей з дітьми, а саме:  дитячий садок та амбулаторію у селі Новополтавка, Новобузького району, після цього оглянули умови проживання у Баратівському психоневрологічному інтернаті та Баратівському стаціонарному відділенні для постійного або тимчасового проживання територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Новобузької райдержадміністрації та ознайомилися з послугами, що надаються у центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів Новобузького району. 
 
В ході пленарної частини розглядаючи питання реалізації в області соціальних ініціативи Президента України В.Ф.Януковича „ Діти - майбутнє України” і роботу закладів соціального захисту населення щодо забезпечення підвищення якості життя для сімей з дітьми, директор департаменту соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації О.В. Сивопляс зазначила, що у Миколаївській області  зареєстровано 475 873 різних категорій  сімей. 
 
Станом на 01.06.2013 державну допомогу без заборгованості отримують 104 429 осіб, на загальну суму  454,6 млн. грн.,  з них   допомогу сім’ям з дітьми  отримують 84 737 осіб на суму – 335 594,7 тис.грн. 
 
Зросла кількість будинків сімейного типу та прийомних сімей. У 2013 році державну соціальну допомогу отримали 26 будинків сімейного типу на 154 дитини та 157 прийомних сімей на 285 дітей на загальну суму 6 406,5 тис. грн.. (за аналогічний період минулого року 16 будинків сімейного типу на 105 дітей та 137 прийомних сімей на 251 дитину на загальну суму 4812,8 тис. грн..).
 
До єдиного державного автоматизованого реєстру пільговиків внесено інформацію про 6801 багатодітну сім’ю та 18425 дітей, з багатодітних сімей,  які користуються пільгами згідно Закону України «Про  охорону дитинства ».
Почесне звання  «Мати-героїня» присвоєно  1043 жінкам області. У 2013 році  це звання отримали 142 жінки.
 
В області проживає 4, 5 тис. дітей з інвалідністю. Протягом 2013-2014 років планується створення мережі центрів денного перебування для дітей-інвалідів (відділень при реабілітаційних центрах) та стаціонарних відділень при центрах соціальної реабілітації дітей-інвалідів, відділеннях соціальної реабілітації дітей-інвалідів територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг).
 
На цей час група денного перебування дітей-інвалідів функціонує при відділенні соціальної реабілітації дітей-інвалідів територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Вознесенська. 
 
Надано пропозиції до Міністерства соціальної політики України щодо потреби у коштах на суму 7,1 млн. грн. для проведення ремонтних робіт та придбання  додаткового обладнання для належного функціонування відділень (груп) денного перебування  дітей-інвалідів.
 
Стаціонари функціонують у відділеннях соціальної реабілітації дітей-інвалідів територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Березнегуватського, Вознесенського, Жовтневого та Первомайського районів.
 
2013 року планується відкриття спортивних майданчиків при центрах соціальної реабілітації дітей-інвалідів міста Миколаєва та Новобузького району.
 
Заступник голови Новобузької райдержадміністрації В.Я.Остапенко ознайомила присутніх про створення умов для підтримки сімей з дітьми, всебічного особистого розвитку дітей у Новобузькому районі.
 
Розглядаючи питання профілактики сімейного неблагополуччя, запобігання вилученню дітей із сімей та попередження відмов матерів від новонароджених дітей,  заступник директора  обласного центру соціальних служб для сім»ї, дітей та молоді М.Ю.Кручинова, повідомила, що 2012 року введено посади фахівців соціальної роботи у центрах соціальних служб для сім”ї дітей та молоді, які працюють в кожній сільській раді області (414 одиниць).
 
Фахівцями із соціальної ЦСССДМ протягом І півріччя 2013 року  виявлено 6858 сімей, в яких виховуються 12523 дитини та які опинилися у складних життєвих обставинах. Під соціальним супроводом перебувають 4077 сімей, в яких виховується 9426 дітей. Крім цього 8474 сім’ї, в яких виховуються 16316 дітей, обслуговуються в центрах СССДМ за карткою отримувача соціальних послуг. 
 
Сьогодні вирішення проблеми соціального сирітства в області забезпечується за допомогою Обласного центру соціально-психологічної допомоги (м. Вознесенськ), де з 2006 року створено кімнату матері та дитини (блок – 2 кімнати), яка розрахована для проживання жінок з немовлятами (4 жінки та 4 немовляти), що перебувають у складних життєвих обставинах.
 
Протягом звітного періоду в обласному центрі соціально-психологічної допомоги в  кімнаті матері та дитини, яка розрахована для проживання сімей з немовлятами, які перебувають у складних життєвих обставинах  проживало 16 сімей (23 дитини); надано 12842 соціальні послуги. Вищезазначені сім’ї перебували в закладі  через: соціально-економічні проблеми /відсутність житла, або неналежних умов для проживання з немовлятами, малозабезпеченість  (14 сімей, 19 дітей); насильство в сім’ї – 1 сім’я (1 дитина); проблеми в сім’ї – 1 сім’я (1 дитина).
 
Працівники  обласного центру соціально-психологічної допомоги для мам немовлят проводять заняття в Школі молодої мами, де їх навчають догляду за немовлятами, залучають до участі в групових заходах: інформаційних бесідах, лекціях, тренінгах. Також працівники закладу сприяють  вищевказаній  категорії сімей щодо вирішення житлових проблем. 
 
У І півріччі 2013 році за сприянням обласного центру соціально-психологічної допомоги та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 4 сім’ям  придбано житло,  покращено умови проживання – 4 сімей, оформлено державну соціальну допомогу – 5 особам; оформлено/відновлено документи – 2 особам,отримала реєстрацію – 6 особам, отримали практичні навички догляду за дитиною - 16 осіб, поліпшено психоемоційний стан – 16 осіб, отримали допомогу в догляді, лікуванні – 37 осіб, організовано медичне обстеження – 37 осіб.
 
На цей час облдержадміністрацією вирішено питання щодо приміщення для розташування обласного центру матері та дитини за адресою: Миколаївська область, смт. Березнегувате. 
 
Крім того, сьогодні дуже актуальною в області є проблема соціального сирітства. Значний відсоток дітей, які залишились без піклування батьків, складають саме соціальні сироти. Тобто це сироти при живих батьках. Окрему групу з них становлять діти, від яких матері відмовились ще в пологовому будинку, дитячому стаціонарі.
 
З метою профілактики раннього соціального сирітства в області діють в центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: 16 консультативних пунктів при пологових стаціонарах, 1 консультативний пункт при жіночій консультації та 1 консультативний пункт при будинку дитини. Протягом І півріччя 2013 року роботою охоплено 235 вагітних жінок та членів їх сімей з питань відповідального батьківства.
 
Заступник начальника служби у справах дітей  облдержадміністрації О.А.Гускін, розповідаючи про реорганізацію закладів соціального захисту дітей системи служб  у справах дітей, повідомив, що за станом на 01.07.2013 загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в області становила 3746 дитини, що на  70 осіб менше ніж на 01.01.2013. 
 
Слід зазначити, що з початку року з метою активізації роботи щодо розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в області проведено ряд заходів.
 
Рішенням обласної ради від 21.12.2012 № 5 затверджено  Комплексну програму захисту прав дітей Миколаївської області «Дитинство» на 2013-2017 роки. Такі ж програми затверджено у кожному районі та місті області.
 
Служба у справах дітей облдержадміністрації  тісно співпрацює з Всеукраїнською громадською організацією «Магнолія», щомісяця службою надається інформація про дітей, які можуть бути усиновлені, та їх фото для розміщення на Всеукраїнському національному порталі «Сирітству НІ», який користується великим інтересом серед громадян України.Крім того, інформація про дітей, які можуть бути усиновлені, та їх фото розміщуються на офіційному сайті служби у справах дітей облдержадміністрації та на сайтах райдержадміністрацій і міських рад. 
 
В області зберігається стійка тенденція щодо переважного усиновлення дітей громадянами України. Протягом 2013 року усиновлено 29 дітей, з них: 26 - громадянами України та 3 - іноземними громадянами. 
Жодного скасування усиновлення в області протягом останніх п’яти років не відбулося.
 
135 дітей – влаштовано під опіку (піклування) громадян України. Загальна кількість дітей в області, які виховуються в сім’ях опікунів та піклувальників, становить 2394 дитини. 
 
Переглянути відео
 

Всі новини →