Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Геннадій Ніколенко про будівництво «доступного житла» та реалізацію ряду важливих будівельних об’єктів в інтерв’ю Всеукраїнському діловому журналу «Лідер Персона»

29/07/2013

У Миколаєві триває реалізація соціальних програм Президента України, особливий акцент робиться на будівництві доступного житла. Про те, які програми з будівництва житла реалізуються в області, за рахунок чого фінансуються, а також про нові технології будівництва розповідає перший заступник голови  Миколаївської облдержадміністрації Геннадій Ніколенко.

- Миколаївська область не перший рік стабільно тримається в числі регіонів, що мають хороші показники з реалізації проектів у будівельній сфері. Зокрема, минулого року нам вдалося здійснити реконструкцію низки важливих соціальних об'єктів: Краєзнавчого музею на базі комплексу Старофлотські казарми, який за рік став справжньою «перлиною» Миколаєва та області; Братського будинку культури  (смт. Братське), що після пожежі майже 10 років перебував у аварійному стані; фізкультурно-оздоровчого комплексу у Вознесенську, який сьогодні є справжнім центром розвитку дітей та молоді міста і найближчих районів. Все це має велике значення в контексті нових соціальних ініціатив Віктора Януковича.

Крім того, у нашій області зараз також реалізується декілька перехідних об'єктів, у розробці макетів яких брали участь студенти миколаївських навчальних закладів, спортсмени, активісти та громадськість міста Миколаєва та області - це в першу чергу Спортивне містечко у Парку Перемоги та реконструкція Пролетарського скверу м. Миколаєва, який для місцевих жителів більше відомий як проект «Серце міста». Якщо говорити про спортивне містечко, то з урахуванням того, що наші фехтувальники займають призові місця на олімпіадах та  різних змаганнях, виникла необхідність добудувати в новому спортивному комплексі зал для фехтування, який би відповідав європейським нормам і стандартам. Введення  в експлуатацію 1-ї черги цього проекту планується у вересні цього року.

Щодо «Серця міста», то на цьому об’єкті були невеликі проблеми з освоєнням грошей, але тепер будівельні роботи ведуться згідно з графіком і за нашими підрахунками, восени  ми вже будемо вводити його в експлуатацію.
Я можу перераховувати довго всі ті проекти, які нам вдалося реалізувати минулого року, але це зовсім не означає, що в Миколаївській області вже нічого будувати і реконструювати, навпаки, натхненні напрацюваннями та досягненнями попередніх років, ми ставимо перед собою абсолютно нові цілі та завдання . Тому усі наші будівельні об'єкти і програми 2013 можна умовно поділити на 2 групи: перша – це соціальні об'єкти, такі як будівництво та реконструкція дитячих садків з подальшим збільшенням кількості місць, реконструкція шкіл і т.д. Крім того, за ініціативи голови ОДА Миколи Круглова  в Миколаївській  області реалізується програма з відновлення дитячих і спортивних майданчиків. Друга група  об’єктів - реалізація програми «Доступне житло», яка зараз набирає обертів в Миколаєві і області.

- Геннадію Борисовичу, з приводу доступного житла: які питання виникали у органів влади до забудовників, і як вони вирішувалися?

- Доступне житло, що фінансується за рахунок коштів держави, умовно можна поділити на чотири напрямки. Перший - соціальні ініціативи Президента України з іпотечного кредитування. Програма передбачає, що 3% кредиту сплачує громадянин, 13% - держава. З самого початку були певні складнощі з тим, що згідно з проектом Постанови КМУ, людина повинна нести  відповідальність за 16%, з різницею лише в тому, що  13% громадянину  компенсує держава. У результаті переговорів, позичальника, тобто учасника програми, із цього процесу виключили, тобто тепер він сплачує лише свої 3%, і його не стосується, розрахувалася держава з банком чи ні.

Друга програма належить до лінії регіонального відділення Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Вона передбачає пільгове кредитування молодих сімей під 3% річних. Якщо говорити простіше: чим більше дітей в родині, тим менше відсоткова ставка по кредиту.

Третя програма - «Доступне житло». Вона передбачає, що людина бере кредит у банку за комерційним курсом  і сплачує  70% від загальної суми. Інші 30% компенсує держава.

Четверта програма - «Власний дім», яка прийнята на сесії обласної ради і реалізується в рамках Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 року. Вона  дає нам можливість вирішувати питання забезпечення житлом сільського населення. Програма передбачає 15-річний термін кредитування під 3% річних. Особливість в тому, що максимальна сума, що може бути виділена  під будівництво нового житла, становить 200 тисяч гривень. Виходячи з цього Кабінетом Міністрів України, було прийнято рішення внести в програму іпотечного кредитування також сільських забудовників. Відтепер їм можна брати іпотечний кредит на нове будівництво, але площа житла при цьому не повинна перевищувати 94 кв. м.
Розуміючи, що традиційними методами будинок будується близько двох років, ми на початку цього року провели нараду з забудовниками та потенційними клієнтами, на якій презентували технологію збірних щитових т.з. «канадських» будинків, яка на сьогоднішній день має досить високий технологічний рівень: будинки будуються з усіма енергозберігаючими технологіями, надається гарантія  50 років.

Чому я більше звертаюся до проблем сільських забудовників? Тому що в містах вирішити дані питання простіше. Для того, щоб активізувати програму іпотечного кредитування голова обласної державної адміністрації Микола Круглов надав доручення розглянути можливість компенсації початкового внеску. На сесії обласної ради у грудні минулого року було прийнято рішення про те, що співробітникам обласних комунальних закладів освіти та охорони здоров'я перший 25% внесок буде компенсуватися з обласного бюджету. Для цього вже передбачено 2 мільйони гривень.

- Геннадію Борисовичу, як йдуть справи з проходженням міжвідомчої комісії будинків по лінії доступного житла?

- У нас вже шість об'єктів пройшли цю комісію. Крім того, розглядаються ще два будинки, що були в стані тривалої консервації. Але зараз виникає інша проблема: житлове будівництво в Миколаєві йде дуже високими темпами, активно продається житло в масиві Ліски-2, за реалізаційною ціною 5800 гривень за кв.м. Зрозуміло, що є попит на комерційне житло. Я не можу сказати, що даний факт заважає нам у реалізації програм. Це одне з додаткових свідчень того, що економіка Миколаївської області розвивається стабільно, у людей є гроші, на які вони можуть купувати житло. Ми продовжуємо працювати, і думаємо, як розвиватися далі, як забезпечити населення доступним житлом. Зараз у Миколаєві реалізується три проекти, в тому числі подальше будівництво житлового комплексу «Компанією « Парадіз », будівництво проектів Домобудівельного комбінату. Ми плануємо провести низку нарад, в тому числі і виїзних, з головами районних адміністрацій. Будемо презентувати технології, що дозволяють швидко і якісно будувати житло. Проект, який ми пропонуємо, дає можливість побудувати багатоквартирний будинок за 8-9 місяців. Розглядаємо варіант  будівництва житла  для лікарів Обласного протитуберкульозного диспансеру в с. Сливино.

- У програмі «Доступне житло» прописана часткова компенсація забудовникам з місцевого або державного бюджету, у разі відсутності підведення інженерних мереж до будинку. Ця ініціатива втілюється?

- У нас в Миколаївській області є багато забудовників. Квартири, що зараз реалізуються в обласному центрі, розташовані в будинках,  під будівництво яких земля виділялася як для зведення комерційного житла. Згідно з чинним законодавством, на майданчик для будівництва «доступного житла» повинні бути підведені зовнішні мережі. Зараз спільно з міськвиконкомом м. Миколаєва ми проводимо таку роботу і плануємо найближчим часом винести ці  майданчики на конкурс.

Планів багато, і ми  працюємо над їх реалізацією.

Діана Дубровська

Всі новини →