Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Запровадження нових соціальних послуг:

26/04/2018

 25.04.2018 року Первомайський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводив семінар-нараду з соціальними працівниками територіального центру соціального обслуговування та соціальними працівниками сільських рад і ОТГ.

На семінарі були презентовані наступні теми:

-  «Сімейний патронат-нова послуга з профілактики соціального сирітства» ;

- «Наставництво над дитиною».

1. Патронат над дитиною.

В Україні запрацювала нова соціальна послуга  – патронат над дитиною,  яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, в сім»ї патронатного вихователя,  надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною її батьками складних життєвих обставин та/або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.
         Ці питання врегульовано Законом України від 26.01.2016 року № 936-
VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми” та  постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. №148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною».

Цими документами визначено:

 А) порядок створення та діяльності патронатної сім»ї;

 Б) влаштування, перебування дитини в сім'ї патронатного    вихователя;

 В) затверджений Типовий договір про патронат над дитиною;

 Г) висвітлено порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини  в сім'ї патронатного вихователя.                   

            В ході наради всі присутні були проінформовані про мету патронату, якою є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

2. Наставництво над дитиною.

Наставництво – це добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині, яка проживає у закладах інституційного догляду(інтернатних закладах), індивідуальної підтримки та підготовки до самостійного життя.

Основними завданнями наставництва є: підготовка дитини, яка проживає в інтернатному закладі, до самостійного життя, визначення та розвиток здібностей дитини, реалізації її інтересів у професійного самовизначення; надання дитині доступної інформації про її права та обов'язки; формування у дитини практичних навичок, спрямованих на адаптацію її до самостійного життя, зокрема щодо вирішення побутових питань, розпорядження власним майном та коштами, отримання освітніх, соціальних, медичних, адміністративних та інших послуг; ознайомлення дитини з практиками суспільного спілкування та подолання складних життєвих ситуацій; сприяння становленню дитини як відповідальної, успішної особистості; формування у дитини навичок здорового способу життя.

Під час наради були роз»яснені основні напрямки впровадження та розвитку нових соціальних послуг, обговорені питання створення та грошового утримання патронатних вихователів, надані рекомендації щодо підбору кандидатів для патронатних вихователів та наставників.

Під час наради також піднімалось питання розвитку інших форм сімейного виховання, особливо підкреслювалась необхідність створення дитячих будинків сімейного типу з придбанням для них житла за рахунок субвенції з державного бюджету в процесі впровадження Державної програми де інституалізації.

            Соціальним працівникам надані рекомендації щодо проведення роз»яснювальної роботи з даного напрямку безпосередньо в своїх сільських радах та ОТГ. Запропоновані для розповсюдження буклети з вищезазначених питань

Всі новини →