Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Творці дивосвіту

05/05/2018

    Патріотичний ексклюзив «І лишилась вірності присяга Батьківщині, матері, народу»  було    організовано фахівцями центральної районної бібліотеки   для юних користувачів.

  Клятва у вірності своїй Батьківщині споконвічно була для кожного воїна тим непорушним  словом, ціна якому  - більша за життя. Із початком військового протистояння на Сході українці переосмислили багато понять. Там, в зоні АТО, вірність своєму народові    вони доводять із автоматом у руках, істинну дружбу – прикриваючи спину бойового товариша.

А на війні, як на війні: втрати, поразки, перемоги, відчай, розпач і сподівання…  Одне бажання, найбільш вагоме — перемогти та вижити. Однак  і  в  окопах солдати  не лише вирішують бойові завдання, а й знаходять час для творчості. Бо український воїн - це не тільки міцні руки і сталева воля, а  ще  чуйне серце і талановита душа.

Віршований щоденник кіборга, збірка Б. Гуменюка «Блокпост», книги Горового Р. «Ген воїна», Жадана С. «Життя Марії», «Інтернат», Забужко О. «І знову я влізаю в танк», Торби В. «Я – свідок» записки з окупованого Луганська, Шкляра В. «Чорне сонце» …  Ці  рядки пахнуть потом і кров’ю, пилом і димом передової. Вони написані під обстрілами ворожих «Градів», під кулями снайперів, де кожна літера  наповнена справжньою любов’ю до України. Їх узагальнила книжкова виставка – подвиг  «Хрещені вогнем».

 У багатьох війна пробудила талант малювати, складати пісні. 

 Пісні – як люди, у кожної своя біографія, своя доля. Кажуть, хто співає – той подвійно молиться.  Найкращі з них презентував Всеукраїнський фестиваль авторської воєнної пісні «Пісні, народжені в АТО».  Первомайщину представив волонтер громадської організації «Ніхто,крім нас» Федір Зосімов, який удостоєний звання лауреата за пісню «Пам'яті Сергія Горобця».  Відеозапис  пісні вразив слухачів своєю щирістю і болем втрати.

Невичерпне  джерело  мистецьких   обдарувань.  Творча скарбниця    нашого краю  поповнилася    новими    іменами: Ткаченка Анатолія  Володимировича  та  Бурмістрова  Олександра  Васильовича.  Воїни – захисники гідно продовжили  славні традиції українського воїнства,  виконали  свій  військовий обов’язок.   Ці  мужні чоловіки   -  талановиті непересічні особистості.  Вони знайшли себе у творчості, в яку вкладають душу і майстерність  своїх рук. Їх рукотвори  - це не звичайний порух душі, це маленьке диво, створене професійно.   Лише маленьку частку їх  робіт зібрав мистецький вернісаж «Творці дивосвіту».

 Ікони, що вийшли з-під рук А. Ткаченка,  несуть в собі сильну духовну енергетику. Вони створені з підручних матеріалів: тонкої мідної проволоки, дерева, проте раз глянувши  на них,   не можна відвести очей.  Це справа кропітка  та  результат вартий того. Коли всепрощаючі очі святого лику, схожі на мамині, глянуть з образу, той погляд проникає  прямо в душу. І бентежить її, і радує, і  обнадіює… Як створити ікону, з чого починати, як вибрати матеріал   - про все це   розповів  школярам  Анатолій Володимирович. У його творчому арсеналі   багато робіт,  він дарує їх знайомим, друзям, одна з них    стала оберегом в кімнаті відпочинку бійців АТО на  місцевому автовокзалі.

 Відомо, що   фотографія – це лише зупинена мить життя, яка залишається назавжди. Фото змушує нас бачити і сприймати зафіксоване  очима Майстра. Своєрідну манеру і художню майстерність Олександра Бурмістрова  підтвердили його світлини. Об’єктив вихопив найцікавіші моменти  життя, відтворив минуле, чарівні картини природи.

 Ще  одна грань творчості Олександра Васильовича - оригінальні вироби  з шкіри.    Магія шкіри у тому, що навіть найпростіші   речі з неї виходять чудовими і виглядають ефектно. Вони приємні на дотик, служать довго  і радують око.  Олександр Васильович  люб’язно надав можливість  переглянути його оригінальні вироби, відкрив секрети їх створення, показав інструменти  для  роботи.

Олександр Грищенко – голова   громадської ради для  вирішення актуальних питань ветеранів та учасників АТО  - побажав   юним поважати всіх, хто захищає мир, творить  і робить світ цікавим і яскравим.

 Захисники України – люди не багатослівні. Свої емоції, почуття вони передають  завдяки творчості. Людина, яка знає ціну кожної миті життя, бачить красу у всьому. Кажуть, краса врятує світ. Можливо. Нині вона  вже лікує  солдатські душі  від важких воєнних спогадів, а творчість допомагає жити. Зустріч завершила  музична імпреза  «Я Слово  в пісню переллю…» та фото з майстрами на згадку.

Всі новини →