Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Миколаївська обласна рада підтримала звернення Президента про створення в Україні автокефальної православної церкви

06/07/2018

 Депутати Миколаївської обласної ради схвально проголосували за проект рішення, ініційований Миколаївською облдержадміністрацією, про підтримку звернення Президента України Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні. Відповідне рішення було прийнято на сесії облради у четвер, 5 липня.

Голова Миколаївської обласної державної адміністрації Олексій Савченко подякував депутатам за свідоме рішення та зазначив, що підтримка звернення Президента щодо автокефалії є рухом до об’єднання країни.  

«Впродовж століть Московія підло знищувала нашу націю і країну яку ми постійно будували. Переписувала історію, вбивала і кріпачила українців, закреслювала назви наших міст і сіл, вкрала нашу церкву.  Але сьогодні ми знаємо відповідь - Україна є самостійною, незалежною державою – зі своєю церквою, зі своєю історією, своєю спадщиною», - прокоментував рішення сесії Олексій Савченко.

Очільник області нагадав, що Константинополь публічно визнав, що ніколи не підтримував родоначалля Московського патріархату над українською церквою. Навпаки, Вселенський Патріархат вважає владу Москви отриманою в неканонічний спосіб, про що було записано в Томосі про автокефалію Церкви у 1924 р. Так, за словами Вселенського Патріарха про духовні та канонічні права Вселенського Престолу стосовно України, Престол не визнав відділення Київської Митрополії і залежних від неї православних Церков Литви та Польщі та їх приєднання до Московської Церкви. Адже це було здійснено проти канонів та не були дотримані права Київського митрополита.

Зазначимо, що у проголосованому рішенні Миколаївської обласної ради вказано, що створення автокефальної Православної Церкви в Україні зміцнить єдність українського суспільства, усуне можливість деструктивного втручання зовнішніх сил у політичні та соціальні процеси в Україні: «Закликаємо всі органи центральної та місцевої влади, а також місцевого самоврядування всебічно сприяти створенню української автокефальної Православної Церкви заради миру і єдності, свободи та процвітання Української держави», - йдеться у  відповідному документі.

Всі новини →