Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Комітет ВРУ з питань науки і освіти підтримав законопроект щодо розвитку інклюзії на різних рівнях освіти, ініційований Мариною Порошенко

12/07/2018

 Дружина Президента України Марина Порошенко взяла участь у засіданні Комітету ВРУ з питань науки і освіти, під час якого розглядався проект Закону №8556 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг».

До участі в обговоренні цього законопроекту долучилися Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, Перший віце-президент  Національної академії педагогічних наук України Володимир Луговий, експерти та громадські діячі.

Законопроект розроблявся за ініціативи Марини Порошенко у співпраці з групою народних депутатів України та експертів Фонду Порошенка. Його прийняття відкриє можливості для імплементації в нашій державі міжнародних норм та гарантій щодо забезпечення права на освіту дітям з особливими освітніми потребами (ООП). Зокрема, положень Декларації прав дитини, Декларації про права осіб з інвалідністю, Саламанської декларації, Конвенції про права дитини та Конвенції про права осіб з інвалідністю.

Дружина Президента наголосила, що після прийняття у травні 2017 року Закону № 2053 про інклюзивну освіту, кількість учнів з ООП в українських школах збільшилася на 51%, а кількість інклюзивних навчальних закладів зросла на 42%. Загалом сьогодні кожна 6-та школа в Україні впроваджує інклюзивну освіту.

Проте, за словами Марини Порошенко, сьогодні існує потреба в подальшому вдосконаленні актів спеціального освітнього законодавства. «Саме тому ми запропонували на розгляд Верховної Ради України законопроект № 8556, який вносить зміни в частині закріплення права осіб з ООП на здобуття освіти та отримання педагогічних та корекційно-розвиткових послуг у закладах освіти», - підкреслила вона.

Ці зміни будуть відображені у чотирьох Законах України «Про дошкільну освіту, «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту» та «Про професійно-технічну освіту». Мова йде про першочергове зарахування дітей з ООП до закладів дошкільної освіти та до початкової школи закладу загальної середньої освіти. Про забезпечення доступності транспорту для підвезення дітей з інвалідністю.  А також про розширення переліку педагогічних працівників закладу професійної (професійно-технічної) освіти новими посадами – асистент майстра виробничого навчання, асистент викладача.

Ухвалення нового Закону сприятиме врегулюванню питання доступу осіб з ООП до безкоштовних освітніх, психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг у закладах освіти державної та комунальної форм власності.

За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 8556 за основу та доручити Комітету з питань науки і освіти підготувати законопроект до другого читання.

Нагадаємо, що у червні, в рамках проголошеного на Миколаївщині Року освіти та інклюзивного навчання, голова обласної державної адміністрації Олексій Савченко підписав ряд важливих розпоряджень про розподіл близько 51,5 млн грн на забезпечення та реалізацію проектів «Нова українська школа» та «Новий освітній простір», на осучаснення опорних шкіл, підтримку осіб з особливими освітніми потребами та розвиток інклюзивно-ресурсних центрів. Окрім цих коштів на розвиток інклюзивного навчання в області буде розподілено ще 7 млн грн.

"Ми маємо можливість осучаснити, в першу чергу, початкову школу, створити опорні навчальні заклади, реалізовувати проект «Новий освітній простір», розвивати інклюзивне навчання. З нового навчально року в Миколаївській області діятимуть 16 опорних шкіл та 17 інклюзивно-ресурсних центрів. Підписані мною розпорядження про розподіл 51,5 млн грн стосуються забезпечення саме цих напрямків. Найближчим часом на розвиток інклюзивного навчання буде розподілено ще 7 млн грн. Наші школи зможуть поліпшити матеріально-технічну базу, оснащити навчальні класи, підключити інтернет, провести енергозберігаючі заходи", - прокоментував голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко. 

Так, між бюджетами районів, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад розподілено державну субвенцію у розмірі близько 9,2 млн грн. «Дані кошти спрямовані на підтримку осіб з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах загальних шкіл. Це дозволить не лише проводити заняття з корекції та розвитку для дітей цієї категорії, придбати необхідні засоби корекції, а й обладнати інклюзивно-ресурсні центри».

Наразі також готовий проект ще одного розпорядження – про розподілення додаткових 7 млн грн обласних коштів для забезпечення освітніми послугами дітей з особливими потребами та придбання спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку, обладнання, дидактичних матеріалів, особливих посібників для ресурсного центру інклюзивної освіти та інклюзивно-ресурсних центрів.

Всі новини →