Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

В області триває соціальна робота з ветеранами війни та учасниками АТО

22/08/2018

 

21 серпня на базі департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної державної адміністрації відбувся «круглий стіл» за участі представників органів соціального захисту, практикуючих психологів, представників військкоматів та військових частин, Південного міжрегіонального сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, громадських організацій за темою: «Соціальний захист учасників антитерористичної операції. Шляхи реалізації бюджетної програми у Миколаївській області у 2018 році».

Начальник відділу по роботі з інвалідами та ветеранами управління соціальних послуг департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної державної адміністрації Надія Жеванова зазначила, що послуги із психологічної реабілітації учасникам антитерористичної операції надаються безкоштовно. Для її отримання учасник антитерористичної операції звертається із заявою довільної форми до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування).

З моменту отримання відповідного статусу учасник АТО набуває право на безоплатну  послугу з соціальної та професійної адаптації. Для отримання такої послуги необхідно звернутися до районного управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або місцем фактичного проживання.

Професійне навчання здійснюється за денною, вечірньою, очно-заочною, дистанційною, екстернатною формами навчання, з відривом і без відриву від виробництва та за індивідуальними навчальними планами.

Строк професійного навчання не може перевищувати 12 місяців, а підвищення кваліфікації шляхом навчання на курсах цільового призначення установлюється від 20 до 500 годин.

Професійне навчання учасників АТО може здійснюватися у групах чисельністю не більше 30 осіб, а також на умовах включення їх до складу груп слухачів, що формуються навчальним закладом.

Після успішного завершення повного курсу навчання учасники АТО отримують документи державного зразка, а після підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення учасники АТО отримують посвідчення встановленого зразка.

Учасник АТО також має можливість пройти професійне навчання у навчальному закладі, який їм обрано самостійно.

Під час «круглого столу» також обговорювалось питання забезпечення санаторно-курортним лікуванням учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності, яке здійснюється згідно з договорами, укладеними між органом соціального захисту населення, учасником АТО або постраждалим учасником Революції Гідності (або законний представник)  та санаторно-курортним закладом. Дана послуга надається безоплатно в межах встановленої граничної вартості путівки, встановленої наказом Мінсоцполітики на відповідний рік.

Учасники антитерористичної операції (учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни) та постраждалі учасники Революції Гідності отримують санаторно-курортне лікування в обраному ним санаторно-курортному закладі.

За бажанням особи, їй можуть надаватися додаткові послуги за умови оплати їх вартості санаторно-курортному закладу за рахунок власних коштів чи інших джерел, не заборонених законодавством.

По закінченню засідання «круглого столу» відбулося обговорення проблемних питань, на які учасники отримали обґрунтовані відповіді.

Всі новини →