Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

На Миколаївщині підбили підсумки роботи із підготовки до нового навчального року

29/08/2018

 Без урахування більше мільярда коштів, які постійно виділяються на утримання закладів освіти, тільки на розвиток, осучаснення, впровадження новітніх технологій у школах Миколаївщини було залучено 143 млн грн, зокрема з обласного бюджету - 47 млн грн. Про це під час розширеного засідання колегії департаменту освіти і науки облдержадміністрації повідомив голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко (ВІДЕО, ФОТО).

Разом з народними депутатами голова облдержадміністрації вручив школам 21 сертифікат на обладнання навчальних закладів: «Друзі, це значить, що зараз ми даруємо нашим опорним школам 21 сучасний клас, але ми не зупиняємось – допрацюємо, і цього року наші школярі отримають додатково ще 55 новітніх обладнаних класів», - зазначив Олексій Савченко.

«Цього року  ми приділяємо значну увагу створенню належних умов зі зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти,  впровадженню енергоефективних та енергозберігаючих технологій. Так, можемо порівняти – у  2015 році в області було реконструйовано тільки 4 школи, у 2016 – 16 закладів,  а у 2017 році ми реконструювали 21 школу.  Це і заміна, оновлення покрівлі, приміщень, термосанація, нові систем опалення», - розповів очільник області.

Олексій Савченко доповів, що цього року вперше в області була розроблена окрема програма щодо розвитку  інклюзивної освіти в області,  і безпосередньо на це у бюджеті були передбачені кошти. З обласного бюджету було виділено 7 млн грн не лише на медіатеки та ресурсні кімнати, а й на обладнання для 17 інклюзивно-ресурсних центрів області. Додатково з державного бюджету на підтримку інклюзивної освіти Миколаївщина отримала близько 10 млн грн, які також розподілено між школами регіону.

«Наразі діє чудова ініціатива Першої леді країни пані Марини Порошенко – Всеукраїнський проект «Інклюзивна-освіта-рівень свідомості нації».  Так, у травні Миколаївська ОДА підписала меморандум з Благодійним Фондом Порошенка щодо участі нашої області у даному проекті. Завдяки цьому ми отримали типові проекти медіатек та ресурсних кімнат, - зазначив Олексій Савченко. - Крім того, вже у вересні ми відкриватимемо унікальний науково-дослідний центр що охоплює 2 напрямки: впровадження методик роботи з дітьми з особливими освітніми потребами  та використання спеціального корекційного обладнання, яке буде використовуватись у роботі з цими дітьми. Це всеукраїнський стартап і до нашого проекту вже готові долучитися та співпрацювати п’ять областей України. Таким чином, Миколаївська область  є новатором в цьому напрямку та задає темпи для всієї країни», - наголосив голова Миколаївської облдержадміністрації.

Цього року у школах області облаштувуються сучасні кабінети для початкових класів. Зокрема, для першачків підготовлені кімнати, оснащенні партами–трансформерами, інтерактивними дошками, комп’ютерною технікою.

Прокоментував Олексій Савченко нещодавно розповсюджену  інформацію стосовно рівня освоєння коштів освітньої субвенції в області на рівні 10%: «Область вчасно і сповна виконала свої зобов’язання та розподілила майже 30 млн грн державних коштів та направила їх до місцевих бюджетів.  Насправді ж, сьогодні рівень освоєння та використання коштів освітньої субвенції в Миколаївській області складає 47% (це майже 14 млн грн) – було підписано угоди з постачальниками меблів, дидактичних матеріалів, комп’ютерного обладнання. Наразі процедури закупівель та заключення угод продовжуються. А процес використання коштів на «нову українську школу» на моєму особистому контролі».

Зазначимо, що саме у 2018 році. Який був проголошеним роком освіти та інклюзивного навчання, за ініціативи голови облдержадміністрації Олексія Савченка та за підтримки обласної ради,  в області впроваджено унікальний проект – програму «Електронний підручник», на яку передбачено 6 млн грн з обласного бюджету.

«Учні та вчителі сільських шкіл зможуть скористатись повним набором сучасних дидактичних матеріалів, підручників. Реалізацію цього проекту ми розпочали вже навесні цього року, провели тренінги і семінари для вчителів, а повноцінне впровадження «електронного підручнику» розпочнеться у вересні», - пояснив голова Миколаївської ОДА.

Триває в області реалізація концепції Нової української школи та Нового освітнього простору.  «Побачивши історії успіху шкіл з минулого року, вже у 2018-му для підтримки опорних шкіл – учасників проекту «Новий освітній простір» з ми виділили 17,5 млн грн обласного бюджету. Це провадження нових дизайнерських рішень, облаштування сучасних навчальних класів, їдалень, сучасних зон відпочинку, спортивних майданчиків, швидкісний інтернет та Wi-fi зони», - зазначив Олексій Савченко.

Звернув увагу Олексій Савченко на проблему забезпечення шкіл автобусами. Голова ОДА повідомив, що минулого року в області було закуплено 25 шкільних автобусів, а зараз триває процедура закупівлі ще 7 шкільних автобусів. Додатково за обласні кошти буде закуплено спеціалізований автобус з обладнанням для дітей з особливими освітніми потребами – зі спеціальним обладнанням, підйомником, необхідними кріслами тощо – він коштує приблизно 2,1 млн грн.

«Дякую нашим педагогам за наполегливу працю, віру в розпочаті реформи. Вірю, що ваш професіоналізм і любов до дітей сприятимуть підвищенню якості нашої освіти», - резюмував голова ОДА.

 

Всі новини →