Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Зменшення енергоімпорту, нарощування власного видобутку і модернізація енергопотужностей працюють на зміцнення енергонезалежності України, – Прем’єр-міністр

31/08/2018

Питання енергонезалежності України стоїть гостро і не втрачає актуальності. Саме тому Уряд наголошує на потребі збільшувати власний видобуток по всіх категоріях енергоносіїв, в тому числі вугіллю. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, перебуваючи на одній з шахт ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» у Павлограді Дніпропетровської області.

Глава Уряду наголосив, що в Україні є орієнтири і приклади того, як потрібно модернізувати добувну галузь, яка сьогодні переживає непрості часи через втрату потужностей на Сході. Але стратегія держави полягає в тому, аби позбутися будь-якої залежності від зовнішніх факторів.

«Українське вугілля марки А (антрацит) сьогодні знаходиться під окупацією на українському Донбасі. Маємо все зробити для того, щоб відмовитися від антрациту і максимально нарощувати видобуток вугілля марки Г. Ще декілька років тому ми споживали в загальному балансі 9 млн тонн антрацитового вугілля. Сьогодні - 4,3 млн. Тобто зменшили споживання вдвічі, - зазначив Глава Уряду. - В цьому році ще 4 енергоблоки переведемо на групу Г. Завдання – більше нових лав, видобуток вітчизняного вугілля для усіх потреб енергетичного комплексу – це наша стратегія. І ми рухаємося вперед».

Глава Уряду наголосив, що сьогодні треба синхронізувати: і потужності, які модернізуються і переводяться на вугілля марки Г, і виробництво та добування вугілля на українських підприємствах.

«Модернізація – це не просто сісти і підписати документ. Це складний процес. І для кожного з підприємств цей процес і підхід треба визначити. Але сам факт зменшення споживання як такого – це вже прогрес, - сказав Володимир Гройсман. – Донедавна Україна мала тотальну енергетичну залежність. Ми цей процес розвернули. Завдання зараз – вийти в нуль (по імпорту). І по газу, і по вугіллю, і по електроенергії. Ми маємо нарощувати свої можливості. А з часом забезпечувати не тільки внутрішній ринок, а й стати країною-експортером».

Всі новини →