Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Увага! АЧС у Врадіївському районі

05/09/2018

27.08.2018 року о 14.30 голова Покровської сільської ради Ковтун Р.П. повідомила, в телефонному режимі, що в громадянина Єльник О.Я., який проживає  за адресою с. Покровське вул. Садова, 73, відбувся падіж свиней. Відповідно до звіту Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу № 001445 п.м./18 від 28.08.2018 р., в патологічному матеріалі від трупів свиней виявлено ДНК вірус африканської чуми свиней. Після отримання результатів дослідження проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Врадіївській райдержадміністрації протокол № 11 від 28.08.2018. Визначено епізоотичним вогнищем домогосподарство Єльник О.Я., до зони захисту віднесено адміністративну територію с. Покровське, с. Юрівка та с. Капітанка. До зони спостереження (нагляду) віднесено с. Тарсівка, с. Філімонівка Покровської сільської ради та с. Доброжавнівка, с. Богемка Доброжанівської сільської ради Врадіївського району. Також затверджено план заходів щодо недопущення поширення та ліквідації африканської чуми свиней. За станом на 29.09.2018 року із 26 голів свиней які знаходились в домогосподарстві 13 загинуло, 13 вилучено. Трупи тварин знищено шляхом спалення у визначеному місці. Здійснюються обходи дворів в зоні захисту та нагляду з метою обліку свиней та попередження власників про заборону переміщення, продажу та забою свиней в зоні захисту. Працівниками національної поліції проводиться патрулювання території с. Покоровське, з метою не уможливлення вивезення свиней.  До африканської чуми свиней сприятливі дикі і свійські свині, смертність сягає – 100%. Вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я. Вакцин та ліків проти АЧС немає!

Ознаки хвороби: раптова загибель свиней без прояву клінічних ознак, підвищення температури тіла до 40,5 – 420С, апатія, втрата апетиту, сильна спрага, слабкість чи параліч тазових кінцівок, хитка хода, швидке утруднене дихання, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, кроваві чи гнійні виділення з очей та носа, синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок, можливі аборти у свиноматок. Поширенню АЧС сприяє згодовування свиням зараженого м’яса, сала, контакт здорових свиней з хворими. Передається вірус з інфікованим транспортом, одягом, взуттям, обладнанням, кормами.

            Кожен власник свиней, мисливець повинен дотримуватись основних ветеринарно – санітарних вимог:

     - не згодовувати свиням харчових відходів. Проте якщо в цьому є необхідність, обов’язково прокип’ятити їх упродовж 20 – 30 хвилин та охолодити перш ніж згодовувати тваринам;

     - обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовувати окремі засоби догляду та інвентар;

     - утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускати їх вигулу та контакту з іншими тваринами;

     - не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

     - не дозволяти відвідування господарства стороннім особам;

     - не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви полюєте на диких кабанів;

     - обов’язкове проведення дезінфекції мисливських альтанок, коліс транспортних засобів, одягу і взуття мисливців.

Всі новини →