Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

На Миколаївщині пройшла нарада з питань передачі доріг загального користування комунальної власності на баланс облдержадміністрації

05/09/2013

В Україні проходить реформування дорожньої галузі, головна мета якого - поділити функції замовника та виконавця робіт по будівництву, ремонту та утриманні доріг, обидві з яких на сьогодні виконує Укравтодор та його структурні підрозділи.
 
Одним із ключових моментів цієї реформи є передача доріг загального користування комунальної власності на баланс відповідного державного підприємства або установи, що буде знаходитися в оперативному керуванні облдержадміністрації.
 
В такому випадку новостворена державна структура або вже існуюча в статут якої буде просто внесено зміни, виступатиме замовником робіт по будівництву, ремонту та утриманню комунальних доріг, проводитиме тендерні процедури та здійснюватиме технагляд за виконанням робіт.
 
Про це 4 вересня йшла мова під час наради з питань передачі доріг загального користування комунальної власності на баланс облдержадміністрації, яку проводив перший заступник голови ОДА Геннадій Ніколенко.
 
Виступаючи перед присутніми, а до участі в нараді були запрошені керівники структурних підрозділів ОДА, до компетенції яких в тій чи іншій мірі відносяться порушені питання, він зазначив, що до 1 січня 2014 року Миколаївській облдержадміністрації буде передано близько 3 тис. км. доріг із загальної кількості майже 4,7 тис. км.
 
«Тепер обласна влада виступатиме замовником робіт по утриманню комунальних доріг – а це прибирання узбіччя, поточний ремонт, благоустрій, розчищення дорожнього покриття  від снігу і т.д.  Це питання, які потребують проведення тендерних процедур, що викликає в нас ряд запитань, особливо щодо порядку передачі цих доріг, тому що на сьогодні ще чітко не визначена нормативно-правова база  та чітко не визначені нові функції і повноваження облдержадміністрацій в питаннях дорожньої сфери», - наголосив під час обговорення проблемних питань Геннадій Ніколенко.
 
На його думку, дуже важливим є те, що Президент України Віктор Янукович визначив, що 2014 рік стане роком ремонту комунальних доріг і тому планується, що на вирішення цих питань будуть виділятися значні кошти.
 
«Сьогодні голова ОДА Микола Круглов надав доручення головам райдержадміністрації щодо виготовлення проектно-кошторисної документації по ремонту доріг. Мережа місцевих та комунальних доріг зараз знаходиться у досить важкому стані та потребує значних капіталовкладень. Приймаючи дороги на баланс ми зробимо їх повну інвентаризацію та чітко розумітимемо на які дороги потрібно першочергово виділяти кошти», - прокоментував ситуацію Геннадій Ніколенко.
 
Крім того, під час наради було обговорено ряд суміжних питань, що стосувалися наявності в Служби автомобільних доріг у Миколаївській області необхідної документації на всю мережу комунальних доріг, якою буде подальша доля райавтодорів, хто буде розпорядником коштів і т.д.
 
За результатами наради буде надано ряд пропозицій профільному міністерству та вищим органам влади.  
 

Всі новини →