Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

До Дня захисника України

11/10/2018

 

Українці 14 жовтня відзначають День захисника України. Сьогодні ми складаємо шану та віддаємо данину пам’яті всім, хто боровся і бореться нині за державний суверенітет України.

День захисника України офіційно встановлено 14 жовтня 2014 року указом Президента «з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи української громадськості».

Нагальна потреба у такому загальнодержавному святі, яке б замінило радянське «23 Лютого», особливо гостро постала після незаконної анексії Росією Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей, коли в українському суспільстві як реакція на збройну агресію РФ посилилися тенденції декомунізації - відмови від радянських символів і свят.

Тож Президент Петро Порошенко встановив щорічно 14 жовтня відзначати День захисника України, скасувавши святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого.

Дату 14 жовтня обрано невипадково. Саме цього дня в Україні відзначається День Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва. З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань.

Усім мужнім чоловікам – низький уклін та особлива шана. Але найбільшою мірою це свято асоціюється зі справжніми героями України, учасниками АТО та бойових дій, учасниками війни за нашу незалежність, з теперішніми Збройними Силами, Національною гвардією, волонтерами. Це свято всіх, хто любить Україну. Свято  тих, хто тілом, серцем і душею відчув свою відповідальність до оборони Вітчизни від російських агресорів.

Всі новини →