Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

СКАЗ!!! Профілактика захворювання в дикій природі – це запорука безпеки окремої людини, суспільства, довкілля

23/10/2018

 

Сказ – зооноз номер один, одна із найдраматичніших та небезпечних летальних вірусних інфекцій спільних для людини і тварин.

В основі програм боротьби зі сказом природного типу завжди були заходи, спрямовані на зниження щільності популяції лисиць – основного джерела збудника інфекції. Проте цей захід дає тимчасові результати.

Складна епізоотична ситуація щодо сказу в Україні вимагає радикальних заходів, серед яких є пероральна імунізація диких м`ясоїдних. Для успішної реалізації цього заходу розроблена спеціальна програма.Метою даної програми є комплексне розв`язання проблеми захисту населення, сільськогосподарських і домашніх тварин від захворювання на сказ в інтересах безпеки окремої людини, суспільства, довкілля.

Одними із найважливіших завдань – є забезпечення стовідсоткового охоплення профілактичними щепленнями проти сказу собак, вирішення проблем з утриманням домашніх тварин у містах і населених пунктах, також відлову, утримання безпритульних тварин та різкого зменшення їх кількості, удосконалення заходів по боротьбі і профілактиці сказу в природі, серед яких головне місце посідає пероральна імунізація диких м`ясоїдних.

В рамках розробленої програми Держпродспоживслужба проводить масштабну антирабічну пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин із застосуванням авіатранспорту.

Розповсюдження вакцини здійснюватиметься за таким принципом:

- обробляється весь ареал, за винятком населених пунктів і великих водних просторів із врахуванням ареалу проживання лисиць;

- принади розповсюджуються рівномірно в межах визначеної території (із розрахунку 25-30 приманок на 1 кв.км (в неблагополучних по сказу районах кількість приманок збільшують до 35).

Про початок проведення пероральної імунізації на територіїПервомайського району буде додатково повідомлено. Особливо звертаємо вашу увагу на те, що в разі виявлення принад(розмір із сірникову коробку) ні в якому випадку не чіпайте брикети та не переносьте їх в інші місця, а також в разі обльоту місцевості літаком – просимо не хвилюватись.

 

Так виглядає принада з пероральною вакциною проти сказу м’ясоїдних

 

 

 

 

 

Головний спеціаліст відділу безпечності

харчових продуктів та ветеринарної медицини

Первомайського міжрайонного управління

ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області                                                Писаренко Н.М.

 

Всі новини →