Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Реформи спрямовані на захист конституційних прав людини

17/12/2018

Реформа системи охорони здоров’я

28 грудня 2017 року Президент України підписав ключовий законопроект медреформи №6327.

В січні 2018 року Міністерство охорони здоров’я розпочало впровадження змін в охороні здоров’я. А саме першого етапу реформи — нового механізму фінансування медичних закладів, що надають первинну медичну допомогу. Адже сімейні лікарі, терапевти і педіатри є медиками, до яких найперше мають звертатися українці.

30 березня 2018 року, була створена Національна служба здоров’я України — центральний орган виконавчої влади, який реалізує основний принцип медреформи «гроші йдуть за пацієнтом» — оплачує вартість реально наданих медичних послуг. Цей механізм оплати нарешті запрацював в Україні цього року, поступово заміняючи неефективну радянську модель оплати ліжко-місць.

Станом на жовтень 2018 року Нацслужба здоров’я уклала договори з 623 комунальними, приватними медзакладами і лікарями-ФОП, які надають первинну медичну допомогу. Вперше українці можуть вільно обирати лікаря у медзакладі, незалежно від форми власності, Нацслужба здоров’я на однакових умовах оплачує надання гарантованого пакету послуг первинної медичної допомоги усім закладам, які стали партнерами Служби.

Національна кампанія з вибору сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів стартувала в квітні 2018 року. Вперше українці змогли вільно обирати лікаря, без прив’язки до місця «прописки». За сім місяців майже 20 млн українців підписали декларації про вибір своїх лікарів. А це означає, що майже кожен другий українець вже має лікаря, якому довіряє і до якого може звернутися з будь-якими проблемами зі здоров’ям або дізнатися, як вести здоровий спосіб життя і не хворіти. У будь-який момент можна змінити лікаря, підписавши декларацію з іншим.

Підписання декларацій про вибір лікаря та забезпечення оплати Нацслужбою здоров’я послуги за кожного пацієнта саме у той медзаклад, де ця послуга надається, стало можливим завдяки електронній системі охорони здоров’я. Це перший крок до переходу на електронний документообіг в українських медзакладах.

Медичні заклади, які уклали договір з Нацслужбою здоров’я, отримали фінансову свободу та можуть самостійно розпоряджатися своїм бюджетом, вони не обмежені тарифною сіткою чи штатним розписом. Це дозволило головним лікарям переглянути зарплатну політику. У лікарів, які ефективно працюють, заробітна плата зросла до трьох разів. Суттєво підвищилися і заробітні плати молодшого медичного персоналу.

Плани щодо впровадження медичної реформи у 2019 році

Усі комунальні медичні заклади країни, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, з січня 2019 році перейдуть на оплати за послуги за контрактами з Нацслужбою здоров’я.

У 2018 році в електронній системі охорони здоров’я медзаклади можуть тільки підписувати декларації про вибір лікаря та укладати договори із Нацслужбою здоров’я. У 2019 році сімейні лікарі, терапевти і педіатри перейдуть на електронний документообіг: електронні медична картка пацієнта, рецепти на «Доступні ліки», направлення до вузьких спеціалістів, лікарняні листи. До кінця 2019 року сімейні лікарі працюватимуть без паперу.

Наступний етап після реформи первинної ланки розпочнеться з другої половини 2019 року — програма «Безкоштовна діагностика». Це 80% потреби пацієнта з діагностики у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, найбільш необхідні безоплатні дослідження і аналізи, консультації вузькопрофільних спеціалістів. За направленням сімейного лікаря, терапевта і педіатра пацієнти зможуть проходити такі обстеження як рентген, УЗД, мамографія, ехокардіографія серця та інші безоплатно у будь-якому медзакладі, який уклав договір з Нацслужбою здоров’я. Таким чином, на нову модель фінансування почнуть переходити поліклініки, які є закладами спеціалізованої амбулаторної допомоги.

Ще одна велика задача, яка стоїть перед Міністерством охорони здоров’я та Нацслужбою здоров’я — розробка державної програми медичних гарантій на 2020 рік, яка вперше буде ухвалена разом з Державним бюджетом на 2020 рік. Вона включатиме всі рівні надання медичних послуг, які оплачуватиме Нацслужба здоров’я у 2020 році за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

 

Пенсійна реформа

У жовтні 2017 року Верховною Радою України було ухвалено розроблений Урядом Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», та запущено комплексний процес змін у пенсійній системі України.

Потреба у таких змінах була викликана розбалансованістю існуючої на той час пенсійної системи, відсутністю мотивацій і стимулів для громадян брати участь у пенсійній програмі.

Впровадження нових механізмів дозволило навести лад у пенсійній системі, створити мотиваційні механізми для залучення громадян до пенсійної програми, досягти відчутного збільшення розміру пенсійних виплат і розпочати їхню автоматичну індексацію.

Сьогодні ми маємо можливість говорити про певні проміжні результати, які доводять правильність обраного Урядом шляху.

Внаслідок осучаснення пенсій за єдиною формулою, пріоритетом якої визначено кількість сплачених внесків роботодавцем за працівника протягом трудової діяльності, розмір середньої пенсії станом на 1 січня 2018 року зріс на 36 відсотки.

 З 1 квітня 2018 року було проведено автоматичний перерахунок пенсій для 2,7 мільйонів пенсіонерів, які набули страховий стаж після призначення пенсії.

З 1 січня 2018 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №103 було перераховано пенсії військовослужбовцям, на першому етапі розмір підвищення становив 50 відсотків від загального підвищення пенсії. Наступний етап реалізації постанови відбудеться шляхом виплати з 1 січня до 31 грудня  2019 року 75 відсотків (плюс 25 відсотки) суми підвищення пенсії, а третій етап триватиме з 1 січня 2020 року і забезпечить усі 100 відсотків (плюс 25 відсотки) суми підвищення пенсії.

Разом із тим, однією з головних проблем Пенсійного фонду є його дефіцит, який внаслідок розбалансування пенсійної системи лише зростав. Основним шляхом подолання зазначеної проблему Урядом було обрано зростання власних надходжень Пенсійного фонду через детінізацію ринку праці та залучення нових учасників до пенсійної програми. У результаті впровадження комплексних заходів, чисельність застрахованих осіб зросла на 175 тисяч чоловік.

Плани щодо впровадження пенсійної реформи в 2019 році

У 2019 році відбудеться автоматична індексація пенсій усім пенсіонерам, яким призначена пенсія на загальних умовах. Така індексація запланована орієнтовно на березень 2019 року, і відбуватиметься щорічно усі наступні роки в автоматичному режимі.

Також, очікуються зміни до порядку нарахування та сплати єдиного соціального внеску, у випадку підтримки відповідного законопроекту. Окрім очевидного результату у вигляді детінізації ринку праці та руйнування тіньових схем і, як наслідок, збільшення власних надходжень до Пенсійного фонду, це сприятиме також збільшенню майбутніх пенсій сьогоднішніх працівників.

Всі новини →