Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Науковці Чорноморського державного університету імені Петра Могили підтримують курс на євроінтеграцію

30/09/2013

В ефірі програми «Реформи на часі» на обласному телеканалі "Миколаїв" науковці  Чорноморського державного університету імені Петра Могили активно обговорювали питання євроінтеграції України та висловлювали свої коментарі стосовно переваг та ризиків для України від цього процесу.               

Розкриваючи історичні передумови євроінтеграційних процесів в Україні доктор політичних наук, професор, декан факультету політичних наук Чорноморського державного університету ім. П.Могили О.Шевчук наголосив, що "на сьогодні питання про асоціацію з Європейським союзом займає важливе місце в промовах Президента України В.Ф.Януковича, зокрема, два основних повідомлення, які були зроблені ним під час 68-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, це те, що проблема підписання угоди буде вирішена, Україна підпише цю угоду, і друге - це всі питання, пов’язані зі складнощами , які має Україна, будуть зняті до підписання цієї угоди". "Наразі діє комісія Кокса-Кваснєвського, яка представить свою доповідь 15 листопада на розгляд Європарламенту, 18 листопада буде рішення Європарламенту з цього приводу, і далі відбудеться Саміт у Вільнюсі, на якому планується підписання  угоди про асоціацію з Європейським Союзом", - підкреслив О.Шевчук.

 Іванов М.С. заявив, що найбільш суттєвою стороною тих проблем, які складають шлях до підписання цієї угоди, є певна неоднорідність громадської думки, яка є в Україні з цього приводу. Це стосується не тільки широкого загалу, а і певних прошарків політичної еліти. На сьогодні можна побачити, що навіть серед значної частини народних депутатів, представників провідних політичних сил виникають певні відмінні бачення в напрямку цієї стратегії, поєднання процесів співробітництва України з традиційними історичними партнерами, до яких відноситься Російська Федерація.

Микола Семенович наголосив, що "позиція, яку на сьогоднішній день займає Уряд України в цьому відношенні є дуже правильна, і це прагматична, раціональна позиція, коли уряд намагається зберегти найкращі сторони цієї інтеграції, яку можна мати від співробітництва із Російською Федерацією та Європейським Союзом".

 «Хоча з боку Росії існує певне заперечення, що це можливо. Ми чули це у висловлюваннях і Президента і керівника уряду Російської Федерації, хоча не дивлячись на це Україна намагається якимось чином поєднати співпрацю. На мою думку тут є чинники як політичного значення, так і емоційно-психологічні аспекти. В дійсності комусь на сьогоднішній день дуже важко уявити те, що відносини, які мали традиційний характер якось суттєво будуть змінюватися. Якщо все так і залишиться на рівні певних амбіцій, суб’єктивних бачень, то тоді від цього будуть страждати усі учасники цього процесу. Мені здається, що треба досягати домовленостей, підтримувати один одного, і діяти на раціональних засадах, тобто коли це вигідно як одній стороні, так і іншій. Я думаю, що це єдино правильний шлях, тому що емоційно ми ніколи не знайдемо спільного розуміння. У багатьох людей з різних причин існують різні бачення. Але рішенням є певні раціональні речі. Ми повинні побачити, що це дає можливість розвитку, що це є можливістю подальшого співробітництва, вирішення тих проблем, які існують, і це дає можливість нам рухатися вперед», - констатував М.Іванов.

 Обговорюючи економічні наслідки євроінтеграційних процесів для України А.Васильєв зазначив, що частиною асоціації є угода про зону вільної торгівлі, це документ, який не може бути однозначним. В ньому є як вигоди, так і певні загрози для економіки України. Щодо вигод для України, то це близько 5-9 млрд. євро, які можна отримати від інвестицій та від зростання економіки України. Одним із загрозливих питань, є те, що економіка України не підготовлена до технічних стандартів ЄС, та до стандартів якості, які встановлені директивами ЄС. Мова йде про одночасне скасування з боку України 83% мита по 83 позиціям, а з боку Європейського Союзу – 93%. "Нам є над чим працювати, але кінцевий результат цього вартий",  - підкреслив науковець.

 І на останок науковці побажали усім залишатися українцями, але завжди пам’ятати, що Україна є Європейською державою, і прагнути європейського рівня життя. У нас більше позитивних надбань і перспектив. "Ми досягнемо європейської мети, і люди будуть краще жити, а це головне",- .

 

Всі новини →