Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Прихована небезпека стихійної торгівлі

08/01/2019

 Стихійна торгівля – потенційна небезпека для споживача. Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці, приватні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином. Отже, їх споживання може спричинити небезпечні гострі кишкові інфекції. Найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати продуктів харчування у невстановлених місцях. 

 Протягом останніх років  в  місті Первомайську  та Первомайському  районі спільно з представниками різних  служб  ведеться  боротьба зі стихійною торгівлею.  Утім, через деякий час торговці повертаються на звичні місця. На жаль, невпорядкована торгівля, що відбувається в умовах повної антисанітарії, – явище звичне і вже давно стало невід’ємним атрибутом нашого життя. Його важко викорінити, проте комісія з ліквідації стихійної торгівлі в місті вживає всіх необхідних заходів для того аби ця проблема була вирішена. Варто сказати, що продаж продукції «з тротуару» не тільки обмежує вільне пересування пішоходів та автотранспорту, але й стає загрозою здоров’ю споживачів. Однак продавців це зовсім не насторожує, як і той факт, що поряд дорога, пил, вихлопні гази автомобілів. Крім того, вуличні торговці не мають санітарних книжок та інших необхідних документів, залишають після себе купи сміття, порушують громадський порядок, чим створюють незручності для мешканців та гостей міста.

При торгівлі сировиною рослинного та тваринного походження та готовою м’ясною  продукцією грубо порушуються санітарні норми та правила. Продукція, що швидко псується, реалізується без холодильного обладнання, із «землі», без відповідного маркування та терміну реалізації, власного виробництва, виготовлена в невідомих умовах, продається в безпосередній близькості до транспортних шляхів тощо. Вживання таких продуктів призводить до гострих шлунково-кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення.

Рейди з виявлення та припинення несанкціонованої торгівлі у невстановлених місцях триватимуть і надалі, до того часу, поки стихійні торговці не усвідомлять, що порушують закон  і ставлять під загрозу здоров'я покупців.     Ніколи і ні за яких умов не купуйте харчові продукти, особливо тваринного походження, в місцях стихійної торгівлі! Це може зробити вас, або вашу дитину інвалідом,  хворим на трихінельоз на все життя. М’ясо трупа тварини може спричинити не просто гостре отруєння, а й захворювання, яке призведе до самих тяжких наслідків. Продукти домашнього виробництва купуйте виключно на агропродовольчих ринках, пересвідчившись у наявності корінця про проходження ветеринарно-санітарної експертизи. Домашній сир може містити залишки прального порошку, надлишок соди та інші токсиканти, які підірвуть ваше здоров’я часто непомітно із пролонгованим та відтермінованим ефектом. Всього існує біля сотні способів фальсифікувати

 

 

 

 

 

 виробництво домашніх молочних продуктів і більшість із них шкідливі для вашого здоров’я, а особливо дитячого. При купівлі будь-якого харчового

продукту уважно оглядайте упаковку та маркування. Розмазані букви, порушення маркування, наявність  недостовірної інформації повинні слугувати для вас чітким вказівником, що цей товар купувати не можна!   

Жителі міста та району  повинні розуміти: придбаний у невстановленому місці товар у випадкової людини, в умовах, що не відповідають нормам його виготовлення та зберігання, у будь-який момент може обернутися великим лихом для покупця та його родини. Але, на жаль, не завжди громадяни розуміють згубність та небезпеку для здоров'я придбання харчових продуктів у таких місцях. Необхідно, щоб усі жителі міста та району  налаштувались на боротьбу зі стихійною торгівлею. Жодні адміністративні заходи з рейдовими перевірками повністю її не ліквідують, бо попит породжує пропозицію. Єдиний правильний спосіб боротьби – не купувати продуктів харчування й інших товарів у місцях стихійної торгівлі.

 

                                                      

.                          

 

Всі новини →