Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

У громаді треба формувати індивідуальні і суспільні цінності – експерт

31/01/2019

Як повинна функціонувати сфера культури у громаді, щоб відповідати потребам сучасності? Якими повинні бути народні доми і бібліотеки, щоб їх відвідували місцеві мешканці?

Про це йшла мова під час дводенного семінару 24-25 січня «Культурні студії» для керівників закладів культури та відповідальних за організацію роботи із об’єднаних територіальних громад Львівської області у Львівському ЦРМС, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

За словами експерта «Львівської освітньої фундації» Станіслава Клосовського, у найкращому розумінні діяльність закладів культури у громаді повинна формувати індивідуальні та суспільні цінності, а також світогляд на всі аспекти життя. «Якщо центр культури трансформувати у центр громади, то його діяльність не зможе залишитися поза увагою мешканців. Цей заклад стане більш відвідуваним і потрібним, а питання про його доцільність навіть не буде стояти».

При плануванні заходів потрібно виходити із розуміння, хто є потенційним користувачем культурних послуг і якими є його теперішні потреби.

«Якщо мислити категоріями перешкод, то нічого не вийде. Бо ніколи не буває забагато коштів, ідеально комфортних приміщень і тепличних умов. Завжди треба виходити з тих можливостей, які є», - стверджує Станіслав Клосовський.

На його погляд, організаційно реформувати роботу закладів культури потрібно і необхідно. За бажання сільська бібліотека з легкістю може перетворитися у культурний центр. Якщо у класичній бібліотеці можна просто прийти і взяти книжку, то в культурному центрі можуть відбуватися довготривалі культурні, освітні та соціальні проекти і програми. Тут може функціонувати соціальний бізнес, платформа для реалізації ідей місцевих активістів, дозвілля для різних вікових категорій.

Народний дім може успішно перетворитися в місце для освіти дорослих, неформальних освітніх та просвітницьких заходів, зустрічей з відомими людьми, заходів для батьків, дітей та сімейного дозвілля.

Із реформою децентралізації на рівні громади можна самостійно вирішувати, у якому форматі повинні функціонувати ці заклади. Можна запропонувати свій найкращий варіант організаційної структури, а також сформувати свій перелік культурних послуг. Можливо, це будуть майстерні самодіяльності, гуртки чи тематичні секції.

Експерт громадської організації ІПЦ «Наше право» Юрій Танасійчук зосередив свою увагу на організаційних моментах співпраці органу місцевого самоврядування і тих установ та закладів, які є на території населеного пункту. «Мій особистий досвід організації масових заходів свідчить про те, що церква також може бути добрим співорганізатором. Авторитетний отець може допомогти з екологічним і патріотичним вихованням, а також бути добрим наставником».

Всі новини →