Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Лейкоз – в чому його небезпека?! Проблемні питання у проведенні профілактичних заходів.

16/04/2019

 

 

Кожний власник великої рогатої худоби знає, що щороку, з настанням весни, фахівці ветеринарної медицини проводять відбір проб крові для дослідження їхніх тварин на лейкоз. Та мало хто розуміє, що це за захворювання і чому це дослідження так важливо проводити щороку!!!

Лейкоз великої рогатої худоби - хронічне інфекційне захворювання пухлинної природи, збудником якого є ретровірус – вірус лейкозу великої рогатої худоби (ВЛ ВРХ). Лейкоз перебігає частіше безсимптомно, а при наявності ознак розвитку патологічного процесу проявляється злоякісними змінами крові (лімфоцитоз) та утворенням пухлин у кровотворних та інших органах і тканинах. При лейкозі ВРХ суттєво порушуються обмінні процеси в організмі хворої тварини, як наслідок відбуваються зміни якісних характеристик молока та м’яса та накопичення в них дуже шкідливих для організму людей та тварин продуктів обміну, які, на відміну від самого вірусу, при термічній обробці не знищуються!

Небезпека захворювання в тому, що на ранніх етапах його неможливо розпізнати без лабораторних досліджень. Лейкоз ВРХ протікає повільно і дає про себе знати лише на останніх стадіях. І це — найсерйозніша проблема. Своєчасна діагностика раку крові не допоможе вилікувати тварину, але запобігає виникненню епідемії в стаді і вбереже самих власників ВРХ від можливих наслідків вживання у їжу непридатного молока та м’яса.

Під час планового дослідження великої рогатої худоби у селі Кумарі на наявність вірусу лейкозу імунологічним методом (ІФА) згідно звіту про результати дослідження біологічного матеріалу №000889п.м./19 від 05 квітня 2019року  було виявлено п'ятнадцять позитивних результатів. На даний час хворі тварини виділені із основного стада у окреме приміщення та найближчим часом будуть направлені на забій. З метою оздоровлення неблагополучного стада проведено повторний забір крові у всього поголів’я ВРХ старше шести місяців для дослідження на лейкоз, такі процедури будуть проводитись кожні 30-45 днів до отримання двох поспіль негативних результатів по стаду. Також проводяться всі організаційно-господарські та ветеринарно-санітарні заходи затверджені планом основних заходів з оздоровлення даного господарства.

 З метою убезпечення ваших тварин від захворювання дотримуйтесь наступних правил:

·         необхідно не рідше разу в рік перевіряти тварин на наявність вірусу;

·         молодих телят варто утримувати в окремих стійлах;

·         регулярно проводити дезінфекцію приміщень для утримання худоби.

Основними заходами ефективного убезпечення від лейкозу є:

·         своєчасна діагностика хвороби (особливо нових тварин, які купуються);

·         чітке знання епізоотичної ситуації щодо лейкозу в кожній череді;

·         проведення чіткого обліку (ідентифікації) тварин;

·         у разі виявлення інфікованих вірусом лейкозу тварин - негайне виведення зі стад (ферм) та їх ізоляція з наступним забоєм;

·         дотримання ветеринарно-санітарних правил на фермах;

·         дотримання асептики і антисептики під час масових обробок тварин (взяття крові, вакцинація тощо);

·         проведення ретельної дезінфекції тваринницьких приміщень та обладнання після кожного дослідження тварин і ізоляції вірусоносіїв.

Одним із найпроблемніших питань залишається саме ідентифікація тварин!!! Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 04.12.2017  № 642 було затверджено Порядок ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби, згідно якого передбачено наступне:

- ідентифікації та реєстрації підлягає вся велика рогата худоба, яка перебуває, розводиться або утримується на території України;

- ідентифікація та реєстрація великої рогатої худоби здійснюється з метою: одержання оперативної і надійної інформації про поголів'я великої рогатої худоби щодо статі, віку, породи та його місце перебування для поліпшення управління і прогнозування ринків продукції скотарства; охорони території України від епізоотичних захворювань; контролю за санітарним станом виробництва, якістю і походженням продукції скотарства;

оптимізації запровадження планів ветеринарної медицини щодо ветеринарного контролю, попередження (профілактики), лікування та ліквідації інфекційних, інвазійних і незаразних хвороб; контролю за переміщенням тварин на території країни та під час їх експорту, імпорту; забезпечення дотримання вимог законодавства з племінної справи у тваринництві; оптимізації розроблення і виконання селекційних програм, організації технологічних систем у скотарстві та підвищення достовірності інформації під час сертифікації племінних (генетичних) ресурсів; забезпечення візуальної ідентифікації кожної тварини в стаді; підтвердження права власності на тварину.

На сьогоднішній день надання будь-якої ветеринарної послуги (лабораторне чи клінічне дослідження, профілактичне щеплення або обробка, лікувальна допомога) не може бути офіційно оформлене без зазначення  ідентифікаційного номера тварини, тобто і надаватися такі послуги не можуть. Таким чином, якщо тварина не ідентифікована – то такої тварини «не існує». Люди, які отримували від держави дотації на утримання молодняку великої рогатої худоби, це вже зрозуміли. Але хочеться щоб зрозуміли всі власники тварин, основна мета ідентифікації – забезпечення епізоотичного благополуччя країни, області, району та кожного приватного господарства окремо!!!

 

Державний ветеринарний інспектор                               Надія ПИСАРЕНКО

Всі новини →