Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Профілактика грипу птиці

18/04/2019

 

Грип птиці, який також називають класичною чумою птиці, представляє собою вірусне захворювання, яке характеризується ураженням органів травної і дихальної системи та високою смертністю. Грип птиці зустрічається у багатьох країнах практично по всьому світі і протікає за звичай у вигляді епізоотій та ензоотій, охоплюючи велику частину поголів’я в господарстві та на доволі великі території навколо.

Враховуючи те, що основним резервуаром для більшості прототипів вірусу грипу є водоплавна птиця, були визначені зони ризику (населені пункти) можливого виникнення високопатогенного та низькопатогенного грипу птиці серед свійської птиці на території Первомайського району, а саме це м. Первомайськ та всі населені пункти, де наявні водні ресурси (ставки, річки).

     Грип птиці швидко поширюється повітряно-крапельним шляхом і проникає до чутливого організму перш за все через слизові оболонки клоаки та кон’юнктиви. На далі під час захворювання, витікання з клоаки та носові секрети містять високо вірулентний вірус та інфікують предмети навколишнього середовища. Існує також аліментарний шлях передачі збудника. Таким чином джерелом інфекції є хвора птиця, а сам вірус може швидко поширюватися через забруднений корм, воду та підстилку. Найбільш небезпечним джерелом збудника вважають перехворілу птицю, яка зберігає вірусоносійство протягом неменше 2-ох місяців. При цьому в організмі вірус зберігається в присутності антитіл, утворюючи латентну інфекцію. Під впливом сприятливих умов вірус може легко активізуватися і тривалий час виділятися у зовнішнє середовище. Через це спалахи грипу доволі часто спостерігаються після дії на птахопоголів’я стресових умов: переохолодження, отруєння, голодування, тощо.

     Одним з факторів розповсюдження хвороби може бути перевезення хворої або підозрілої птиці, особливо і ще до появи перших симптомів захворювання. Вірус також може поширюватися через товарну продукцію (яйця, тушки, пір’я), отриману від клінічно хворої або інфікованої птиці. Значну роль у поширенні грипу здатні відігравати дикі птахи, переносячи збудника на великі відстані. Через це необхідно уникати будь-якого контакту дикої і домашньої птиці в господарства. Специфічного лікування при захворюванні птиці на грип не розроблено. Важливу роль у профілактиці захворювання відіграють гарні умови утримання для птахопоголів’я, оскільки додатковий стрес пригнічує опірність організму до збудника і вакцинопрофілактика.

 

Державний ветеринарний інспектор                                  Надія ПИСАРЕНКО

Всі новини →