Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Fortune Hunters, до нової зустрічі!

27/08/2019

 З 12 по 24 серпня 2019 року Лисогірська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 перетворилася на англомовний табір Fortune Hunters. Учні під час літніх канікул виявили бажання вдосконалити англійську з іноземним волонтером.

GoCamp – це англомовні шкільні табори по всій країні, які відбуваються влітку. Їх головна мета – змінити підходи до освіти, і саме в цьому проекті допомагають іноземні волонтери, які стають для дітей менторами, друзями, допомагають їм подолати мовний бар’єр, спілкуються з ними іноземною мовою, діляться своїм досвідом, культурою, цінностями. Такі табори в Україні проходять вже 4 роки. А цього року з ініціативи Олени Юріївни Гавви, вчительки англійської мови, за підтримки колег Н.В. Малашевич та А.Ф. Корецької, мовний табір на базі Лисогірської ЗОШ № 1 пройшов вперше.

За 4 роки у програмі взяли участь 700 шкіл зі всієї України, а організатори проекту кажуть, що більшість шкіл - з невеличких містечок та сіл. Бо такі школи пріоритетні для них, адже, за статистикою, жителі значно рідше виїжджають за кордон і не мають змоги практикувати мову. А в GoCamp якраз іноземні волонтери і створюють це англомовне середовище, в якому не треба боятися – за це не ставлять оцінки. В ігровій формі, працюючи над різними цікавими проектами, спілкуючись з іноземним волонтером, і долається мовний бар’єр. У процесі забувається, що страшно робити помилки – насправді, їх можна допускати. Таким чином, це перший крок до того, щоб заговорити англійською, не хвилюватись, не боятися і хотіти її вчити далі, спілкуватися, відчувати, що це мова, яка відкриває можливості, інші цінності, і доступ до багатьох сфер, до інформації.

Очікування волонтера – хвилюючий момент, адже незнайома людина, зі своїми інтересами та вподобаннями, приїжджає з іншої країни, і дуже важливо щоб все пройшло вдало, щоб у волонтера залишилися тільки хороші спогади від такої співпраці. Але нам пощастило: з самого серця Північної Ірландії – Белфасту, до нас завітав Ейден. В цьому році він закінчив школу та вступив до університету. Волонтерство – це стиль життя його родини. Разом з батьками Ейден відвідав вже 10 країн. Україна - це його перший досвід самостійного волонтерства. Тато Ейдена працює при Британському консульстві, саме він і розповів сину про GoCamp і запропонував взяти участь. Перед початком табору волонтери проходять триденний тренінг в Києві, і ось з Києва Ейден попрямував до нашого села. За словами Ейдена, спочатку в Україні йому було страшно та самотньо. Але завдяки гостинності та привітності наших жителів, Ейден чудово провів 2 тижні в Лисій Горі. Кожен день запам’ятався для нього чимось новим. Ейден встиг оцінити щирість дружнього спілкування, азарт риболовлі та нашу кухню - смажені шашлики, варені раки, вареники та багато інших національних страв.

Окрему велику вдячність Ейден висловив родині Н.А. Семзениш за теплий прийом та ласку, якою його оточили в цьому домі.

Табір розпочинався о 9 ранку з запальних танців і пісень на шкільному подвір’ї. Учні з вчителями заряджалися позитивом на цілий день. Потім діти прямували до актової зали, де на них кожного дня чекали нові цікаві захоплюючі завдання та запальні пісні та танці. В 11.30 – перерва на ланч. Потім година на рухливі ігри на свіжому повітрі. Та ще година на виконання проектної роботи та підведення підсумків. Протягом 10 днів діти вивчали різноманітних тварин та птахів, підводних, пустельних, тропічних… Ознайомилися з таким природнім процесом, як зимова сплячка. З’ясували, від чого залежить окрас тварин та оперення птахів. Вчилися створювати ланцюги живлення.

На сьомий день табірної зміни випала чудова дата. Саме 20 серпня наш іноземний друг святкував свій 19-й день народження. Цей день запам’ятається Ейдену на все життя! Адже вчителі та діти приготували для Ейдена величезний сюрприз. Все почалося з традиційної руханки на шкільному подвір’ї. Потім діти піднялися до актової зали, де привітали Ейдена піснею Happy Birthday. Вихователі табору привітали іменинника смачнючим тортом та вручили подарунки: вишиванку та портрет Ейдена, виконаний Матвієм Малашевичем. Потім відбувся невеличкий концерт, після якого діти мали можливість індивідуально привітати Ейдена. Ну і, звісно ж, святкове частування тортом та морозивом. По закінченню частування святкування продовжилося на березі річки смаженою картоплею на багатті та активними іграми на свіжому повітрі.

Ще одним незабутнім днем для іноземця та дітей табору стало 23 серпня. Саме цей день, запам’ятається для всіх захоплюючою мандрівною до Умані. Відділ освіти Первомайської РДА віднайшов можливість виділити 2 автобуси для 36 учнів. Плюс автобус на 19 місць було організовано нашими місцевими аграріями та підприємцями: О.О. Юрченко, В.Краєвським, О.Ступак, О.Вовк, О.Дульдіер, В.Шевченко, В.Равлюк, Ю.Дідик та О.Шевченко. Учні та вчителі школи разом із нашим гостем Ейденом отримали змогу безкоштовно насолодитися мальовничим парком «Софіївка» та новим фентезі-парком «Нова Софіївка». Велике спасибі всім причетним до організації поїздки за те, що в такий нелегкий час ви залишаєтесь людьми, яким не байдуже на дітей!!! Адже діти – це наше майбутнє!

Завершення табірної зміни відбулося 24 серпня. Саме цього дня всі українці святкували 28-й День Незалежності нашої неньки України. Всі діти та вихователі табору, а також і наш іноземний товариш прийшли у вишиванках. Цей день в нашому таборі розпочався з традиційного танцю. Потім всі піднялися до актової зали. Свято почалося з виконання державного гімну України. З заключним словом до всіх звернулась начальник табору О.Гавва. Потім переглянули фотозвіт, завдяки якому пригадали найяскравіші моменти табірної зміни. Заспівали пісні, які вивчили впродовж 10 днів. З прощальним словом до дітей звернувся наш іноземний товариш Ейден. Він подякував всім за дивовижний час, проведений в нашій школі, подарував нам прапори своєї країни та Об’єднаного Королівства. Потім діти подарували Ейдену прапор України та чашку, яку спеціально замовили, з фотографією всіх учасників табірної зміни. По завершенню всі ласували смачнючим морозивом, робили прощальні фото та селфі!

IT WAS WONDERFUL TIME!!! THANKS GOCAMP!!!

THANKS EVERYONE, WHO TOOK PART IN OUR CAMP!!!

 

Всі новини →