Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Африканська чума свиней в м. Нова Одеса

09/09/2019

04.09.2019 року о 10.30 ранку до Новоодеської районної державної лікарні ветеринарної медицини звернувся Боровський А.А. який проживає по вул. Набережна, 251, м. Нова Одеса Миколаївської області та повідомив, що його свиня віком 6 місяців загинула.  

 О 11.15 на місце прибули спеціалісти ветеринарної медицини та встановили, що у господаря крім трупа свині ще утримуються 24 голів свиней, 3 (три) з яких відмовляються від корму, температура  тіла коливається від 39,2 - 40,6 С0, пригнічені, малорухливі.

При патологоанатомічному розтині трупу встановлено. Трупне заклякання виражене добре, шкірний покрив гладкий, шкіра в області підгрудка та черева синюшного кольору, серце без видимих змін, кровонаповнене, легені збільшені в об’ємі сіруватого кольору з мармуровим малюнком, надгортанник з незначним крововиливом, печінка збільшена дрябла, кровонаповнена, жовчний міхур розтягнутий переповнений жовчу, тонкий відділ кишечника гіперемійований, лімфатичні вузли збільшені з мармуровим малюнком, селезінка збільшена дрябла кровонаповнена темно-червоного кольору, нирки без видимих змін.

Відібраний патологічний матеріал досліджено в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи  м. Київ, 05.09.2019р. Встановлено діагноз – африканська чума свиней (звіт про результати досліджень патологічного матеріалу № 011399 п.м./19).

На позачерговому засіданні ДНПК при Новоодеській райдержадміністрації 05.09.2019, оголошено приватне домогосподарство Боровського А.А. по вулиці Набережна, 251, м. Нової Одеси Миколаївської області  неблагополучним  щодо  африканської  чуми  свиней, визначено епізоотичним вогнищем та встановлено карантин. Визначено зону захисту в радіусі 3 км від епізоотичного вогнища. В зону захисту увійшли м. Нова Одеса с. Троїцьке Новоодеського району. Затверджено план заходів.

Визначено зону нагляду в радіусі 0,5 км від зовнішніх меж зони захисту.

Проведено умертвіння 24 голів свиней. Трупи свиней знищено шляхом спалювання у відведеному місці, в приміщенні де утримувались свині, прилегла територія, транспорт який був задіяний, продезінфіковано.

Звертаємо  увагу    юридичних  та  фізичних  осіб на  необхідність  здійснення  профілактичних  заходів  спрямованих  на недопущення  поширення  хвороби на  території  Первомайського  району.

Всі новини →