Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Заступник голови облдержадміністрації Наталя Іванцова привітала учасників районного свята «Національне розмаїття Братщини».

05/11/2013

5 листопада заступник голови облдержадміністрації Наталя Іванцова відвідала з робочою поїздкою Братський район, де провела особистий прийом громадян та привітала учасників районного свята «Національне розмаїття Братщини».
 
У ході планового особистого прийому Наталя Іванцова вислухала жителів смт Братське та інших населених пунктів району, які піднімали питання щодо надання допомоги в придбанні медикаментів, оформленні документів про право власності на земельну ділянку, виплату заборгованості по безробіттю, виплату допомоги особі, яка проживає разом із інвалідом психічного захворювання, проходження курсу лікування в лікарні відновлюваного лікування міста Миколаєва. 
 
Від імені мешканців села Сергіївка Братського району до заступника голови облдержадміністрації звернулася директор Будинку культури Ельвіра Белікова. Цей заклад колись був справжнім осередком культури, місцем для спілкування та творчого розвитку не лише жителів Сергіївки, а й сусідніх сіл. Поточного року в рамках субвенції з державного бюджету обласному бюджету на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження завершено капітальний ремонт даху Будинку культури. Проте, будівля потребує подальшої реконструкції. Наталя Іванцова висловила свою підтримку та розуміння ситуації. Вона відзначила, що на території цих сіл проживають  українці, росіяни, білоруси, болгари, переселенці з Казахстану. Тож, відновлення функціонування Будинку культури є важливою умовою для забезпечення повноцінного розвитку їх культурної, етнічної, мовної самобутності.
 
Обласна влада приділяє велику увагу реалізації завдань Президента України щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин. На Миколаївщині проживають громадяни понад 133 національностей. Як неодноразово наголошував Глава держави Віктор Янукович, «..державна етнополітика України має базуватися на принципах плюралізму, поваги до національних мов, культури, історії етнічних спільнот і громадян, котрі до них належать»
 
В області діє Цільова національно-культурна програма «Збереження та розвиток етнічної, культурної та мовної самобутності національних меншин у Миколаївській області». Більшість заходів програми показали свою ефективність для консолідації зусиль органів виконавчої влади, громадських організацій у забезпеченні прав національних меншин, розвитку їх самобутності, забезпеченні гармонійного співіснування громадян різних національностей у нашій області. Особлива увага приділяється вихованню толерантності у дитячому середовищі, серед шкільної та студентської молоді.
 
Одним з важливих заходів стало районне свято «Національне різноманіття Братщини», учасників та гостей якого привітала заступник голови облдержадміністрації Наталя Іванцова.
 
«Радує той факт, що в Миколаївській області немає етнічних конфліктів. Громадяни 133 національностей, зберігаючи свої традиції, живуть мирно, дружно та разом працюють задля розвитку і процвітання рідного краю, - підкреслила Наталя Іванцова. - Знайомство з різними культурами дозволить виховати в кожній дитині толерантність і повагу, шанобливе ставлення до усіх мов та традицій, і в той же час - почуття патріотизму громадян Української держави».
 
У ході свята, яке проходило в смт Братське у приміщенні однієї з кращих в області бібліотек,  відбулася презентація книжкової виставки «України мова барвінкова», учні місцевих шкіл підготували програму, що дозволила поринути в атмосферу минулого, відтворивши традиційні російські «посиденьки»  з обрядовими піснями та частівками. Вірменка Араксія Галстян познайомила гостей з етнічним родоводом власної родини. Звучали українські пісні та гуморески.
 
Результати проведеного серед учнів шкіл Братського району дослідження показали різноманітний національний склад – пліч-о-пліч здобувають знання українці й молдавани, росіяни та вірмени, узбеки й роми, поляки та німці, корейці та грузини. Голова Братської райдержадміністрації Тетяна Підборська розповіла, що в районі  набули популярності творчі колективи, які представляють російські культурні традиції – «Дитячі ложкарі» та народний ансамбль козацької пісні «Серебряные росы».
 
Заступник голови облдержадміністрації Наталя Іванцова висловила подяку за чудове свято і подарувала бібліотеці книгу «Миколаївщина багатонаціональна».
 
Переглянути відео

Всі новини →