Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Миколаївщина - за збереження в суспільстві міжнаціонального миру й злагоди

06/11/2013

 5 листопада в програмі "Гаряча лінія" на телеканалі Миколаїв взяла участь начальник управління культури, національностей та релігії облдержадміністрації С.М.Гладун.

 Під час розмови Світлана Миколаївна розповіла, що розташована на півдні України Миколаївська область є багатонаціональним краєм, в якому офіційно зареєстровано 133 національності. Миколаїв являється дуже толерантним та спокійним містом, про це заявляють і самі представники національних меншин.

 С.М.Гладун зауважила, що Президент України В.Ф.Янукович наголошує на важливості боротьби з антисемітизмом та його проявами з метою становлення більш безпечного та толерантного суспільства.

 Яскравим прикладом єдності українців із представниками інших національностей на Миколаївщині є всеукраїнський фестиваль національних культур "Дружба" – традиційне щорічне свято народів Миколаївщини й України, яке організовується щороку Радою національних товариств Миколаївської області.

 Цього року в ньому взяли участь творчі колективи національних товариств з Запорізької, Дніпропетровської, Одеської, Харківської областей України, м. Києва та АР Крим, самодіяльні та професійні колективи Миколаївщини. Вони представили глядачам пісенне і танцювальне, музичне та кулінарне мистецтво вірмен, азербайджанців, поляків, грузинів, кримських татар, болгар, євреїв, чехів, месхетинських турків, росіян, греків та інших народів, які багато років у мирі і злагоді живуть в Україні. Спеціальним гостем свята став республіканський дитячий ансамбль пісні і танцю « Башлам » ім. Х.Алієва з Чеченської Республіки.

 Фестиваль об'єднує і представляє городянам все, чим багата Україна багатонаціональна. Фестиваль «Дружба» говорить: ми – єдині, хоч розмовляємо різними мовами й співаємо різних пісень, але в душах наших живе любов і дружба, а ще турбота про нашу батьківщину – Україну.

 Також на сьогодні дуже багато існує фестивалів міського, обласного чи всеукраїнського масштабів і дають можливість із ними познайомитися. Прикладом є всеукраїнський вокальний фестиваль молодих виконавців « Голос Вірменії - 2013», який відбувся в Миколаєві.

 « Голос Вірменії » - це молодіжне культурний захід , що розкриває юні таланти України . Фестиваль проходить щорічно в м. Миколаїв , який по праву вважається одним з найбільш багатонаціональних міст України , що дозволяє конкурсом з кожним роком набирати все більше популярності серед представників вірменської діаспори в Україні та серед громадян нашої країни , зацікавлених у культурному житті України . Фестиваль « Голос Вірменії » є популярним музичним проектом серед вірменської молоді України .

 Мета заходу - пропаганда , підтримка і розвиток вокального мистецтва, виявлення талановитих виконавців серед учасників фестивалю та стимулювання їх творчої активності .

 Ось уже 20 років на Миколаївщині діє громадське об'єднання «Рада національних товариств Миколаївської області», що об'єднує національні громади міста й області.

 У далекому 1992 р., коли Україна здобула незалежність і в молодій державі тільки-но почався зароджуватися рух за відродження мови і культури національних меншин, активісти та ентузіасти багатонаціональної Миколаївщини вирішили створити громадське об'єднання, яке  б представляло етнічні громади та захищало їх права. Поступово невелика організація, куди спочатку входили 5 громад, розширилася, і тепер налічує більше 20 національно-культурних товариств і культурологічних організацій.

 Головним завданням Ради національних товариств Миколаївської області є сприяння розвитку мови і культури національних меншин області, захист і представлення  їхніх прав, методична допомога національно-культурним товариствам, науково-дослідницька й просвітницька робота. Місією об'єднання є збереження в суспільстві міжнаціонального миру й злагоди.

 Переглянути відео

Всі новини →