Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

За останній місяць в м. Первомайськ спостерігається підвищення захворюваності на вірусний гепатит А.

03/12/2019

 Гепатит А (хвороба Боткіна, жовтяниця) — гостре інфекційне, вірусне захворювання, що протікає із загальною інтоксикацією і переважним ураженням печінки, Вірус заслужено називають хворобою брудних рук. Людина, що страждає прихованою або гострою формою хвороби, виступає в ролі його розповсюджувача.

Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через  воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Найчастіше гепатитом А захворюють діти, які заражаються вірусом через брудні руки. Інфекція досить теплолюбна, в зв’язку з чим основні спалахи зараження хворобою Боткіна відбуваються влітку, але також може спостерігатися підвищення захворюваності восени та навесні. Проникнення інфекції в організм відбувається крізь слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Розмножується гепатит A в тканинах тонкої кишки і черевних лімфовузлах, після чого проникає безпосередньо в печінку. Тут вірус вражає клітини печінки.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

  • використовувати для пиття та миття посуду лише перекип'ячену воду (воду кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану);
  • перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми ‒ обдати окропом;
  • своєчасно замінювати очисні фільтри на установках доочищення води;
  • чітко дотримуватися правил особистої гігієни ‒ обов'язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
  • не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.

Профілактика вірусного гепатиту А, зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції.

Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень.

Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів.

Гепатит А (хвороба Боткіна, жовтяниця) — гостре інфекційне, вірусне захворювання, що протікає із загальною інтоксикацією і переважним ураженням печінки, Вірус заслужено називають хворобою брудних рук. Людина, що страждає прихованою або гострою формою хвороби, виступає в ролі його розповсюджувача.

Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через  воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Найчастіше гепатитом А захворюють діти, які заражаються вірусом через брудні руки. Інфекція досить теплолюбна, в зв’язку з чим основні спалахи зараження хворобою Боткіна відбуваються влітку, але також може спостерігатися підвищення захворюваності восени та навесні. Проникнення інфекції в організм відбувається крізь слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Розмножується гепатит A в тканинах тонкої кишки і черевних лімфовузлах, після чого проникає безпосередньо в печінку. Тут вірус вражає клітини печінки.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

  • використовувати для пиття та миття посуду лише перекип'ячену воду (воду кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану);
  • перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми ‒ обдати окропом;
  • своєчасно замінювати очисні фільтри на установках доочищення води;
  • чітко дотримуватися правил особистої гігієни ‒ обов'язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
  • не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.

Профілактика вірусного гепатиту А, зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції.

Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень.

Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів.

 

 

Всі новини →