Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Зі зміною функцій райдержадміністрацій не має постраждати доступність та якість адміністративних послуг

18/12/2019

План впровадження реформи місцевого самоврядування передбачає, що у 2020 році функції районних державних адміністрацій зміняться. Зокрема, в подальшому вони не надаватимуть адміністративних послуг. Ці повноваження повністю перейдуть на рівень громад. Важливо, щоб переформатування райдержадміністрацій, яке вже триває, не вплинуло на якість і доступність адміністративних послуг.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода під час організованих Програмою «U-LEAD з Європою» консультацій щодо майбутнього ЦНАП районних державних адміністрацій.

В’ячеслав Негода зазначив, що існування ЦНАП районних державних адміністрацій зараз за законом є обов’язковим. «Але ми вже точно знаємо, що функції райдержадміністрацій наступного року змінюватимуться, тому маємо сформулювати чітке бачення майбутнього центрів надання адміністративних послуг, створених при РДА. Головне завдання – у цей перехідний період зберегти доступ до адмінпослуг. Також важливо вирішити питання переходу персоналу та передачі приміщень і обладнання ЦНАП з районів у громади», - сказав заступник Міністра.

Він нагадав, що Кабінет Міністрів, на виконання Указу Президента України №647/2019 «Про деякі заходи із забезпечення надання якісних публічних послуг», опрацьовує питання щодо запровадження нових підходів до утворення та діяльності центрів надання адміністративних послуг. Передбачається, що адміністративні послуги, які надавали обласні та районні державні адміністрації, у подальшому надаватимуться у ЦНАП органів місцевого самоврядування на засадах співфінансування державою. Також має бути скасована норма обов’язкового утворення ЦНАП при районних державних адміністраціях.

«Зараз ми разом з колегами з Міністерства цифрової трансформації, Міністерства юстиції, експертами Програми «U-LEAD з Європою» визначаємо, як зробити процес еволюції ЦНАП РДА у ЦНАП громад максимально правильним і «безболісним» як для жителів цих територій, так і для співробітників центрів», - сказав В’ячеслав Негода.

За даними моніторингу Мінрегону, в Україні створено 435 ЦНАП при райдержадміністраціях. У Міністерстві цифрової трансформації повідомили, що 310 з цих ЦНАП наступного року мають перейти під юрисдикцію органів місцевого самоврядування, тобто до громад.

Всі новини →