Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Про питну воду в Первомайському районі

03/02/2020

Вода життєво необхідна. Вона потрібна скрізь – у побуті, сільському господарстві, промисловості. Водні ресурси – безцінний скарб кожної країни, від якого залежить рівень життя та здоров’я людей. Людині потрібна чиста високоякісна прісна вода.   Забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини. Мільярди вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, а токсичні речовини – до масових отруєнь.

Нині актуальною проблемою для мешканців Первомайського району залишається водопостачання населення сельбищних  (житлових) територій, які вживають для пиття підґрунтові води, що не завжди відповідають діючим санітарним нормативам до питної води. Для нашого регіону найбільш поширеними відхиленнями для підґрунтових вод є підвищена жорсткість та нітрати.

Наприклад, підвищена жорсткість погіршує органолептичні властивості води, надаючи їй гіркуватий смак та справляючи негативний вплив на органи травлення людини. Було доведено зв'язок між рівнем жорсткості води і ступенем поширення серцево-судинних захворювань. Солі жорсткості погіршують всмоктування жирів внаслідок їхнього омилення й утворенню в кишечнику нерозчинних кальцієво-магнієвих мил. Також жорстка вода погано милиться, дає великий накип на посуді, збільшує термін варіння овочів, м’яса тощо.

 Нітрати – це солі азотної кислоти. Вони потрапляють у воду із побутовими та сільськогосподарськими стоками (з полів, які обробляються добривами, тваринницьких та птахоферм, вигрібних ям та дворових вбиралень тощо). Найбільша концентрація нітратів спостерігається у ґрунтових водах та дворових колодязях. Потрапляючи до організму ці сполуки перетворюють гемоглобін крові на метгемоглобін – сполуку, що не здатна переносити кисень, і спричиняють дефіцит кисню в клітинах (гіпоксію). Особливо небезпечним це є для дітей. Цьому сприяє цілий ряд факторів: незрілість захисної системи організму (особливого ферменту – метгемоглобінредуктази, який відновлює гемоглобін); наявність особливого дитячого гемоглобіну, який значно легше перетворюється на метгемоглобін; низька кислотність шлункового соку; споживання більшої кількості рідини на кг маси тіла тощо. Крім того, нітратна інтоксикація у вагітних жінок може спричини викидні і мертвонародження, а у чоловіків негативно впливає на функцію сім’яників, тобто може бути однією з причин безпліддя.

 Небезпечна питна вода зумовлює комплекс проблем соціального характеру та проблем здоров‘я.   Але навіть невелике відхилення якості води від норми є небезпечним для людини. Для покращення даної ситуації бажано впровадити локальні системи очищення питної води, застосування побутових фільтрів доочистки.  

Отже, якщо ми вирішимо проблему питної води, ми вирішимо проблему здоров'я населення країни.

Всі новини →