Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Шановні власники та користувачі земельних ділянок (фізичні та юридичні особи) Первомайського району Миколаївської області, у 2020 році відбудуться зміни в оподаткуванні.

02/03/2020

24 лютого 2020 року Перзидент України В ЗЕЛЕНСЬКИЙ підписав Закон України від 16 січня 2020 року №465-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві", яким запроваджується податкова реформа - 2020 (законопроект №1209-1).

В рамках проведення земельної реформи буде змінено підхід в оподаткуванні. За новою системою оподаткування, незалежно від того, хто ти - фермер, одноосібник чи товаровиробник - стягуватиметься фіксований податок за гектар землі відповідно до нормативно-грошової оцінки земельної ділянки.

Відповідно до пункту 269.1 ПК платниками податку є: 

·                     власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);

·                     землекористувачі.

Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України від 25.10.2001 року та Цивільним кодексом України від 16.01.2003 року, а справляння плати за землю  - Податковим кодексом України від 02.12.2010 року, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами. відповідно до статті 206 Земельного кодексу України використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється відповідно до Закону.

Земельний податок – це обов’язковий платіж, який справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів.

Власники земельних ділянок - юридичні та фізичні особи, які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні.

Землекористувачі - юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди.

Як вбачається із норм Податкового кодексу України, обов’язок платника податку сплачувати плату за землю виникає у власників та землекористувачів з дня виникнення права власності або користування земельною ділянкою.

Відповідно до статті 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Обов’язок зі сплати плати виникає у нового власника нерухомості з моменту переоформлення ним права власності чи користування земельними ділянками, тобто з моменту державної реєстрації прав на земельні ділянки.

Використання земельних ділянок без належного оформлення прав є порушенням норм земельного законодавства.

Повноваження із справляння плати за землю та здійснення контролю за дотриманням земельного законодавства делеговано виконавчим органам сільських, селищних, міських рад (ст. 33 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні».

Юридичним та фізичним особам, які не оформили відповідно до законодавства право власності або право користування земельною ділянкою, необхідно звернутися до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для оформлення та реєстрації відповідних прав на такі земельні ділянки.

Водночас, звертаємо увагу на те, що орган місцевого самоврядування, керуючись нормами статті 377 Цивільного кодексу України, статей 120, 125, 126, 206 Земельного кодексу України, а також враховуючи рішення Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 28.01.2015 року (у справі № 5023/3993/12 (5023/90574/11) та від 30.11.2016 року (у справі №922/1008/15) може порушити питання про компенсацію завданої шкоди (ст. 1166, 1167 Цивільного кодексу України) землекористувачами (юридичними та фізичними особами),  які використовують земельні ділянки без належним чином оформлених документів на право користування земельними ділянками, у формі не отриманої орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності.

Враховуючи вищенаведене, просимо землекористувачів земельних ділянок оформити правовстановлюючі документи на земельні ділянки та сплачувати податки згідно чинного законодавства!

Всі новини →