Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Місцеве самоврядування стосується кожного: в країні тривають публічні обговорення конституційних змін

02/03/2020

«Законопроект змін до Конституції України не має бути законопроектом когось одного. Це має бути законопроект, який стане консенсусом місцевого самоврядування, держави, експертного середовища. А ми станемо лише  його провідниками у парламентській залі». Про це в Херсоні сказав Віталій Безгін, народний депутат України, в ході публічного обговорення пропозицій щодо внесення змін до Конституції України «Конституційне забезпечення децентралізації в Україні – 2020». Участь в обговоренні взяли представники місцевого самоврядування та їх асоціацій, виконавчої влади та громадськості Херсонської, Одеської, Миколаївської областей.

Захід є продовженням обговорень конституційних змін, які 25 лютого відбулися в Києві. Тоді було досягнуто згоди щодо напрямків, які потребують широкого обговорення. Їх озвучив радник Прем’єр-міністра України Іван Лукеря.

«Чому сьогодні в країні такі безпрецедентні публічні обговорення конституційних змін щодо місцевого самоврядування і децентралізації влади? Тому що місцеве самоврядування стосується кожного. І нам необхідно обговорити питання, якою хочемо бачити систему адмінтерустрою – дворівневу – громада і регіон, чи трирівневу – громада, район, регіон. Потрібно визначитися із системою влади на кожному рівні адмінтерустрою і попрацювати над чітким розмежуванням повноважень між органами державної влади та органами місцевого самоврядування усіх рівнів. Важлива складова – фінансове забезпечення місцевого самоврядування і його домірність делегованим повноваженням. І те, що викликає найбільше дискусій – механізм взаємодії держави і органу місцевого самоврядування у забезпеченні законності рішень місцевого самоврядування», - сказав Іван Лукеря.

По кожному з цих напрямків учасники обговорень протягом кількох годин напрацьовували свої пропозиції у форматі дискусій. Узгоджені позиції направлять до Києва, де вже в березні представники місцевого самоврядування з усіх регіонів ще раз зберуться, аби підсумувати результати публічних обговорень. Далі до процесу долучаться конституціоналісти та парламентські фракції, які готуватимуть текст майбутніх конституційних змін. Наступний етап – внесення законопроекту змін до Конституції України на розгляд Верховної Ради.

Вже завтра, 29 лютого, публічне обговорення майбутніх змін до Основного Закону пройде в Харкові за участі представників місцевого самоврядування Харківської, Сумської та Полтавської областей (зареєструватися).

До процесу публічного обговорення залучені всі регіони України:

Раніше «Децентралізація» повідомляла про публічні обговорення змін до Основного закону щодо децентралізації влади в Донецькій та Луганській областях за участі Віце-прем’єр-міністра – Міністра розвитку громад та територій Дениса Шмигаля.  

 

Всі новини →