Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Керівництво ОДА взяло участь у відеоселекторній нараді Міністерства розвитку громад та територій України щодо проблемних питань діяльності підприємств житлово-комунального господарства

02/04/2020

 У четвер, 02 квітня, відбулася відеоселекторна нарада Міністерства розвитку громад та територій України щодо проблемних питань діяльності підприємств житлово-комунального господарства під головуванням заступника Міністра розвитку громад та територій України Валентини Москаленко.

Від Миколаївської області участь взяли заступник голови ОДА Олександр Коваленко, представники профільних служб. 

 

На початку заходу Валентина Москаленко відмітила, що головне завдання на сьогодні зрозуміти основні проблеми та потреби які виникають у регіонах у зв’язку з карантином.

«Вчора на засіданні уряду були проголосовані зміни до Постанови Кабінету міністрів №211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19" від 11 березня 2020 року, яка регламентує певні заходи для подолання коронавірусної інфекції  і відповідно за ініціативою Міністра розвитку громад та територій України туди були включені пункти стосовно заборони постачальникам електричної енергії здійснювати відключення та обмеження нижче технологічного мінімуму споживання електроенергії підприємств централізованого водопостачання та водовідведення  незалежно від форм власності і постачальникам природного газу здійснювати припинення постачання виробникам теплової енергії також незалежно від форм власності. Ми сподіваємося, що ці заходи покращать ситуацію і для ваших підприємств не буде настільки критичними зменшення рівня оплати житлово-комунальних послуг населенням», - повідомила Валентина Москаленко.

Регіонам було запропоновано озвучити свої проблемні питання та пропозиції.

Як доповів начальник управління ЖКГ Миколаївської ОДА Євген Гладков, надання житлово-комунальних послуг в області здійснюється стабільно.

Також він повідомив, що на виконання Указів Президента України, рішень Національної ради безпеки і оборони України, відповідних постанов Кабінету Міністрів України в Миколаївській області:

- обмеження в наданні послуг споживачам не здійснюється;

- штрафи та пені за несвоєчасну оплату послуг не нараховуються;

- управляючими компаніями забезпечено проведення дезінфікуючих заходів в під’їздах і ліфтах багатоквартирних будинків;

- виробничий персонал підприємств забезпечено засобами захисту органів дихання (маски, респіратори) та здійснюється дезінфекція адміністративних та виробничих приміщень;

- підприємства водопровідно-каналізаційного господарства на місяць забезпечені запасами рідкого хлору та гіпохлориду натрію;

- енергопостачання об’єктів житлово-комунального господарства здійснюється без обмежень.

 

Керівництво області запропонувало прискорити виконання п.1 протокольного рішення селекторної наради від 25.03.2020 під головуванням Президента України, щодо встановлення заборони:

- відключення від електропостачання підприємств водопровідно-каналізаційного господарства;

- припинення енергопостачання виробниками теплової енергії.

Також необхідно ініціювання вирішення питання щодо часткового відшкодування різниці в тарифах за надані послуги комунального господарства населенню, загальна сума якої 623,3 млн. грн, в тому числі постачання теплової енергії 347,9 млн. грн, послуги водопровідно-каналізаційного господарства 275,4 млн. грн.

Крім цього, наявна потреба внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та відповідних постанов Кабінету Міністрів України, щодо зміни форми договорів на послуги комунального господарства з приватноправової форми на публічну та до Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» в частині можливості реструктуризації заборгованості підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення за спожитий природний газ та електричну енергію

Всі новини →