Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Мінекоенерго: Людський фактор - це основна причина виникнення пожеж у лісах

03/04/2020

 Державною лісовою охороною в 2019 році проведено 21,6 тисяч рейдів, виявлено та оштрафовано 1312 порушників правил пожежної безпеки на суму 136 тисяч грн.

За статистичними даними, у 2019 році в лісах України ліквідовано 1261 пожежу на площі 1065 га, в тому числі верхових – 52 га. Збитки від лісових пожеж склали 6,7 млн гривень.

Найбільшу кількість пожеж зареєстровано у Херсонському (166 випадків), Дніпропетровському (142), Харківському (113), Луганському (110) та Чернігівському (102) обласних управліннях лісового та мисливського господарства. Найбільша площа пожеж у Житомирському (175 га), Херсонському (169), Чернігівському (158) та Одеському (128) обласних управліннях.

Основні причини виникнення пожеж (85%) – це людський фактор. Якщо в попередні роки лісові пожежі в основному ліквідовувались у початковій стадії силами відомчої пожежної охорони (80%), то впродовж останніх двох років кожний третій випадок гасіння пожеж здійснювався із залученням значних сил і засобів ДСНС, що в свою чергу, збільшило витрати на їх ліквідацію.

Щоб уникнути лісових пожеж треба дотримуватись простих правил:

  • не розводити багать у лісі

  • не кидати недопалки на землю, особливо там, де наявний сухостій

  • не залишати предмети із залишками паливномастильними матеріалами

  • не випалювати суху рослинність на землях лісового фонду, на землях природнозаповідного фонду та на господарських землях, які знаходяться поруч із лісом

  • не створювати смітники в лісі та на прилеглих землях, тим більше, не
    підпалювати їх

  • не використовувати в лісі піротехніки та інших вибухових і пожежонебезпечних речовин.

Про це повідомляє Міністерство енергетики та захисту довкілля України.

Всі новини →