Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Мінекоенерго повідомило про шкоду косовиці вогнем та закликало не перетворювати в попіл чорноземи

03/04/2020

 Під час горіння стерні температура на поверхні грунту може дорівнювати +300°, відтак рослини, комахи, птахи помирають у вогні. Водночас на глибині до 5 см повністю згоряє родючий шар грунту. На його відновлення потрібні роки.

Стерня, солома та трава при спалюванні перетворюється на попіл, а вся мікрофлора гине. Вогонь погіршує і водно-фізичні властивості грунту. Це позначається на родючості, а отже, і на наступному врожаї сільськогосподарських культур. Для відновлення продуктивності грунту після косовиці вогнем потрібен не один рік.

Також під час спалювання у повітря виділяються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, можуть викликати алергію, захворювання дихальних шляхів, а також створюють сприятливі умови для розвитку онкологічних захворювань.

Крім того, спалювання соломи є потенційною небезпекою для сусідніх полів, де може виникнути пожежа лісосмуг, лісів та степів. #НеПали солому та рослинні рештки, а #Компостуй та #Переорюй! Адже це один з найдешевших резервів підвищення родючості грунтів. У складі органічної речовини соломи є всі потрібні для рослин макро- та мікроелементи. За вмістом органічної речовини 1 т соломи прирівнюється до 3–4 т підстилкового гною і синтезує 160–180 кг гумусу.

Нагадаємо, Мінекоенерго доєдналося до проєкту-челенджу ПРООН та Центру розвитку інновацій, запущеного 25 березня 2020 року “Не пали - компостуй” для відповідальних громад, які прагнуть ефективно запобігати випалюванню стерні, опалого листя, органічних та інших садових і сільськогосподарських відходів у своїх спільнотах.

Про це повідомляє Міністерство енергетики та захисту довкілля України.

Всі новини →