Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Роз'яснення облдержадміністрації щодо доопрацювання проєктів рішень Миколаївської обласної ради від 27.03.2020

06/04/2020

 Розуміючи необхідність невідкладного фінансування видатків, пов’язаних з недопущенням поширення епідемії короновірусної інфекції в Миколаївської області, організацією проведення профілактичних і протиепідемічних заходів Миколаївська обласна державна адміністрації 03.04.2020 направила до Миколаївської обласної ради пропозиції щодо доопрацювання текстових варіантів додатків до рішень обласної ради від 27.03.2020 №1 «Про внесення змін до обласного бюджету Миколаївської області на 2020 рік», від 27.03.2020 №2 «Про внесення змін та доповнень до Програми розвитку та підтримки закладів охорони здоров’я, які належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, на 2020-2022 роки», від 27.03.2020 № 3 «Про внесення змін до Цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру Миколаївської області на 2019-2023 роки (лист від 03.04.2020 №05-50/309/5-20).

Після ретельного вивчення рішень обласної ради було встановлено ряд порушень при їх прийнятті, які унеможливлюють їх реальне виконання. Акцентуємо увагу на деяких:

Порушення вимог чинного законодавства, інших нормативно-правових актів, зокрема Бюджетного кодексу України, пунктів №2.3.1, №2.3.3, №2.3.7, №2.5.1, №2.6.1 Регламенту Миколаївської обласної ради сьомого скликання, затвердженого рішенням обласної ради від 18.12.2015 №1 та Положення про постійні комісії Миколаївської обласної ради сьомого скликання, затвердженого рішенням обласної ради 18.12.2015 №3.

Рішення обласної ради від 27.03.2020 №1 «Про внесення змін до обласного бюджету Миколаївської області на 2020 рік» не відповідає принципу збалансованості бюджетній системи.
Так видатки по головним розпорядникам коштів обласного бюджету – управлінню охорони здоров'я ОДА та управлінню цивільного захисту ОДА в проєкті рішення розробленого та внесеного на розгляд обласної ради облдержадміністрацєю, за рахунок коштів вільного залишку коштів обласного бюджету і залишків коштів медичної субвенції складають 72 806 566 грн. Натомість абзацом другим пункту 2 рішення обласної ради від 27.03.2020 №1 видатки затверджено у сумі 72 853 045 грн. Отже відхилення становить 46 479 грн, і незрозуміло, на які цілі має бути спрямовано різницю.

Складові видатків, що виділено додатково управлінню охорони здоров'я ОДА для КНП «Миколаївський обласний цент лікування інфекційних хвороб», не відповідають загальній сумі 14 350 тис. грн на 3 000 тис. грн, що унеможливлює визначення видатків (споживання чи розвитку), які необхідно врахувати в рішенні.

Не визначено заклади охорони здоров'я, яким передбачається додаткові виплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання на COVID-19. Зазначене унеможливлює визначення кодів бюджетних програм.

Щодо коштів, які передбачені рішенням обласної ради №2 від 27.03.2020 на придбання аналізатора ПЦР та витратних матеріалів (тестів ПЦР) для нього, акцентуємо увагу, що в закладах охорони здоров’я комунальної власності відсутні вірусологічні лабораторії, акредитовані для роботи з І групою патогенних організмів, тому відсутні правові підстави для придбання аналізатора ПЦР та витратних матеріалів для нього. Наразі в Миколаївській області верифікацію діагнозу на COVID-19 здійснює ДУ «Обласний лабораторний центр МОЗ України», оскільки вона є єдиною вірусологічною лабораторією в області, що відповідає вимогам встановленим чинним законодавством.

Щодо виділення субвенції на розвиток територіальних громад за пропозиціями депутатів обласної ради.
Пунктом 6 рішення обласної ради від 27.03.2020 №1 облдержадміністрації доручено протягом 5-ти робочих днів здійснити фінансування видатків за рахунок субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку територіальних громад на реалізацію пропозицій депутатів обласної ради, пов’язаних зі здійсненням заходів, спрямованих на запобігання поширенню на території Миколаївської області коронавірусної інфекції без розгляду та погодження постійними комісіями обласної ради.

Це рішення суперечить пункту 15 рішення обласної ради від 26.12.2019 №15 «Про обласний бюджет Миколаївської області на 2020 рік», згідно якого виділення цього фінансового ресурсу здійснюється за умови розгляду всіма постійними комісіями обласної ради та схвалення більшістю з них. При цьому, згідно з Порядком, затвердженим рішенням обласної ради від 13.12.2019 № 8 передбачено фінансування таких видатків за поданням депутата обласної ради з пропозиціями керівників районів, міст області, головних розпорядників бюджетних коштів обласного бюджету за погодженням з постійною комісією обласної ради з питань регіонального розвитку, планування, бюджету, фінансів та інвестицій.

Звертаємо увагу, що рішення обласної ради від 12.12.2019 №8 та від 26.12.2019 №15 залишаються чинними, оскільки вони не визнані такими, що втратили чинність.

Також, акцентуємо увагу, що Постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2020 № 248 визначено чіткій перелік товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України.
Станом на сьогодні, в облдержадміністрації відсутні подання від депутатів обласної ради щодо виділення субвенції для здійснення вищезазначених заходів , які повністю відповідають вимогам діючих нормативно-правових актів.

Враховуючи вищенаведене, задля можливості забезпечення реального виконання прийнятих обласною радою рішень, розуміючи необхідність невідкладного фінансування видатків, пов’язаних з недопущенням поширення епідемії коронавірусної інфекції в Миколаївській області, облдержадміністрація звернулася до обласної ради з проханням забезпечити дотримання вимог чинного законодавства при прийнятті рішень обласною радою та терміново винести на розгляд постійної комісії обласної ради з питань регіонального розвитку, планування, бюджету, фінансів та інвестицій:

- проєкт рішення обласної ради «Про внесення змін до обласного бюджету Миколаївської області на 2020 рік», внесений облдержадміністрацією;

- проєкт рішення обласної ради «Про внесення змін та доповнень до Програми розвитку та підтримки закладів охорони здоров’я, які належать до спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Миколаївської області на 2020-2022 роки»;

- проєкт рішення обласної ради «Про внесення змін до Цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру Миколаївської області на 2019-2023 року».

Також пропонується скликати позачергову сесію обласної ради для прийняття вищезазначених рішень.

Повний текст пропозицій облдержадміністрації розміщуємо у відкритому доступі для ознайомлення.

 

Більш детальніше: https://cutt.ly/NtGseFM

 

Всі новини →