Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Практичні поради з налаштування прийому ефірного цифрового телевізійного мовлення в умовах окремих домогосподарств

27/04/2020

 Сьогодні у більшості регіонів України для телевізійного мовлення застосовується європейській ефірний стандарт другого покоління для наземного цифрового телевізійного мовлення DVB-T2. 

Діюча мережа використовує частоти відповідно до національного частотного плану цифрового телемовлення таким чином, що у кожному регіоні України є можливість одночасно транслювати 32 телевізійні програми (на 4-х телевізійних частотних каналах шириною 8 МГц кожний).

Національний частотний план цифрового телемовлення, розроблений на основі європейського плану використання частот,  «Женева-2006». 

Прийом якісного сигналу досягається застосуванням приймального обладнання (антени, приймача) з наступними характеристиками:
- направлена антена з коефіцієнтом підсилення не меньш 10 дБ у смузі частот 470-862 МГц;
- фіксований прийом з використанням приймальної антени, встановленої на даху (10 метрів над рівнем землі). 

Цифрове наземне ефірне телевізійне мовлення в Україні здійснюється в стандарті DVB-T2, саме тому, для налаштування приймача (приставки /тюнера) та антени для користування ефірним цифровим телевізійним мовленням необхідно:

1. Переглянути в інструкції на телевізор: чи підтримує обраний телевізор цифрове мовлення стандарту DVB-T2? Якщо стандарт DVB-T2 в телевізорі не підтримується, то рекомендується:
- придбати спеціальну приставку (тюнер) ефірного ЦТМ з підтримкою стандарту DVB-T2; 
- у торговій точці, в якій маєте намір придбати приставку, звернутися до продавця-консультанта для попереднього налаштування нової приставки DVB-T2 на прийом телевізійних частотних каналів, на яких транслюється ЦТМ саме в вашій місцевості. Підключення до телевізора і налаштування приставки (тюнера) здійснюється відповідно до інструкції з експлуатації на приставку.

2. Придбати приймальну антену з коефіцієнтом підсилення (зазначається у паспорті на пристрій) не менше 10 дБ.

3. Розташувати приймальну антену на трубоподібній стійці або автономній вежі на висоті, яка забезпечує пряму видимість в напрямку обраного передавача ефірного ЦТМ DVB-T2 над існуючими прилеглими будівлями та домінуючими елементами рельєфу (насипами, деревами тощо), зазвичай, 10 метрів – є достатньою висотою.

У разі, якщо сигнал прийому слабкий (частина каналів відсутня або не спостерігається або зображення із завадами) спробуйте скоригувати напрямок на передавач цифрового телебачення (перелік населених пунктів, в яких розташовані передавачі ЦТМ MX-1).

Бажаємо приємного перегляду програм цифрового телевізійного мовлення!

Детальніше на офіційному сайті УДЦР https://cutt.ly/7yyuaTY

Всі новини →