Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Н.Іванцова: «Ми маємо самостійно побудувати в нашій державі надійний інститут сім’ї»

16/12/2013

 16 грудня заступник голови облдержадміністрації Наталя Іванцова відвідала Радсадівський соціально-реабілітичний центр, де її радо зустріли маленькі вихованці. Діти продемонстрували свої творчі здібності, після цього Наталя Борисівна поспілкувалася з найменшими дітлахами та пригостила всіх присутніх дітей солодощами.  

Цей реабілітаційний заклад, що став світлом надії для багатьох знедолених дітей, був заснований 2002 року на базі Радсадівської загальноосвітньої школи І –ІІІ ступенів.

До основної діяльності центру входить надання соціальної, правової, педагогічної, медичної та психологічної  допомоги дітям, що опинилися у скрутних життєвих обставинам, або і зовсім залишилися без батьківського піклування.   

Персоналом закладу проводиться відповідальна робота зі створення затишних соціально-побутових умов для забезпечення нормальної життєдіяльності своїх вихованців, проведення психолого-педагогічної корекції з урахуванням індивідуальних потреб кожної дитини.

І це не повний перелік тієї допомоги, яку отримують вихованці Радсадівського соціально-реабілітичного центру. За підтримки органів виконавчої влади створюються умови для здобуття дітьми освіти у загальноосвітній школі, позашкільних навчальних закладах, соціальне супроводження дітей, що вибули з центру, та виховуються в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних родинах, дитячих будинках сімейного типу.

Центр приймає дітей, що бродяжать або жебракують, залишилися без батьків та піклувальників, втратили зв’язок із батьками під час катастрофи або стихійного лиха, підкинуті, сироти тощо. Наразі у закладі знаходяться 35 таких вихованців.  

Наталя Іванцова поділилася враженнями під час свого перебування у Радсадівському соціально-реабілітичному центрі: «На жаль, ці діти не мають людини, яку б вони любили більше, ніж вихователів закладу. Ці діти в кожній людині бачать потенціальних батьків. Я спілкувалася з персоналом центру, які розповідають, що кожного ранку їх маленьких та доросліших вихованців необхідно обійняти, сказати лагідне слово, щоб вони відчули себе у безпеці. На загальнодержавному рівні захист та всебічна допомога дітям впроваджуються в рамках нових соціальних ініціатив Президента України, які передбачають і серйозну реабілітаційну роботу із біологічними батьками та профілактичну із майбутніми опікунами. В цьому закладі діти перебувають тимчасово. Потім вони або повертаються до своєї родини, або проходять всиновлення. Обидва процеси чітко контролюються з боку соціальних служб. До рідних батьків дитина повернеться лише у тому разі, якщо її життю, здоров’ю та щастю нічого там не  погрожує і батьки в змозі відповідально займатися вихованням своєї дитини».

Наталя Борисівна розповіла, що в перспективі планується перетворення даного закладу в центр для соціально – психологічної підтримки і дітей, і цілої сім’ї загалом. Головною метою такого центру буде збереження біологічної сім’ї, яка опинилася в скрутних життєвих обставинах.

«Сюди потрапляють дуже «тяжкі» діти, які гостро потребують психологічно – педагогічної корекції. Саме тому до роботи із ними залучаються справжні фахівці. Згодом все змінюється, і в сфері соціально – психологічної реабілітації теж необхідні інноваційні зміни.  Отже я впевнена, щоб не було таких нещасливих дітей, треба правильно виховувати майбутніх батьків. Необхідно відповідально закладати стереотип нормальної сім’ї, родинної етики» - додала Наталя Борисівна.

Також заступник голови облдержадміністрації вважає необхідним вчитися об’єктивно аналізувати сьогодення та наполегливо прагнути до того, щоб своїми силами побудувати у нашій країні справжній інститут сім’ї.

Всі новини →