Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

До 75 річниці перемоги над нацизмом: Листи мешканців Миколаївщини з нацистської неволі зберігаються в держархіві Миколаївської області

07/05/2020

 "Новий порядок" нацистів, установлений ними на Миколаївщині після її окупації в 1941 році, передбачав насильницьке вивезення молоді 1924-1927 років народження на примусові роботи до Рейху та окупованих країн Західної Європи. За відмову їхати 16-20-річних хлопців і дівчат карали тюремним ув’язненням, а в разі доведення саботажу – розстрілом.

Людей вивозили товарними вагонами. Унаслідок хвороб майже 20 відсотків помирали по дорозі. Уродженці Миколаївщини працювали у Німеччині, Австрії, Польщі та інших країнах на підприємствах, у сільському господарстві.

За неповними даними було вивезено 45,5 тисячі мешканців області (без урахування районів, що увійшли до Миколаївської області 1954 року), з яких понад 5 тисяч – мешканці міста Миколаєва.

З нацистської неволі молодь писала листи, які жорстко цензурувалися нацистами. Колекція листів мешканців Миколаївщини з нацистської неволі нині зберігається в Державному архіві Миколаївської області. Згідно із законодавством України по завершенню 75-річного терміну з дня створення документів, які містять інформацію про особу конфіденційного характеру, такі документи стають відкритими для досліджень і можуть бути уведені до наукового обігу без обмежень.

Фото: Лист Зелінської Євгенії, насильно вивезеної на примусові роботи до Німеччини, від 12 вересня 1943 р. 

За документами державного архіву Миколаївської області

Всі новини →