Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

На засіданні КМУ розглянули питання визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Миколаївської області

17/06/2020

 За дорученням голови облдержадміністрації Олександра Стадніка 

12 червня 2020 року у позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України, на якому обговорювалися питання адміністративно-територіального устрою України базового та субрегіонального рівнів, взяла участь заступник голови облдержадміністрації Тетяна Стахевич.

 

Згідно з перспективним планом формування територій громад Миколаївської області, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів                від 15 квітна 2020 року № 480-р, у Миколаївській області передбачається утворити 52 спроможні територіальні громади, здатні надавати населенню якісні послуги, створити більш комфортні умови проживання місцевих жителів.

 

При розгляді питання щодо визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Миколаївської області виникли проблемні питання, які були висвітлені Тетяною Стахевич на засіданні Уряду.

 

Так, не погоджуючись з проєктом розпорядження Кабінету Міністрів України, Миколаївською облдержадміністрацією було запропоновано визначити село Степове Миколаївського району замість села Михайлівка адміністративним центром Михайлівської територіальної громади, а також утворити Гур’ївську спроможну громаду з центром в селі Гур’ївка замість Костянтинівської громади з центром в селі Костянтинівка.

 

Позиція Миколаївської обласної державної адміністрації ґрунтується на чіткому дотриманні приписів Методики формування спроможних територіальних громад, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 08.04.2015 № 214.

 

Уряд врахував позицію Миколаївської облдержадміністрації стосовно села Степове і визначив його адміністративним центром Михайлівської територіальної громади.

 

Пропозиції області щодо Гур’ївської громади Урядом не враховані, і до Переліку спроможних територіальних громад Миколаївської області увійшла  Костянтинівська громада з адміністративним центром у селі Костянтинівка.

 

На цьому ж засіданні Уряд підтримав проєкт постанови Верховної Ради України про утворення та ліквідацію районів в усіх областях України. Відтепер, виходячи з Методичних рекомендацій щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня, у Миколаївській області передбачається утворення 4 районів: Баштанського, Вознесенського, Миколаївського та Первомайського, що забезпечить відповідність системи адміністративно-територіального устрою районного рівня України сучасним вимогам та європейським стандартам та сприятиме визначенню обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів виконавчої влади та відповідних органів місцевого самоврядування.

 

Всі новини →