Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Нова державна служба: європейська модель належного управління для України

23/06/2020

 Ефективне державне управління передбачає здатність країни надавати адміністративні послуги і забезпечувати її економічне зростання і конкурентоспроможність на міжнародній арені.

 

Реформа державної служби значною мірою визначає успіх і інших реформ, результати яких безпосередньо залежать від якості управлінських рішень державних органів, та повинна забезпечити її нову якість відповідно до кращої європейської практики.
 

Пріоритетами реформи державної служби є:
•  побудова професійної, некорумпованої, престижної, орієнтованої на потреби громадян державної служби;
•  відділення політики від адміністрування;
•  впровадження компетентнісної моделі управління людськими ресурсами;
•  гармонізація державної служби і служби в органах місцевого самоврядування;
•  впровадження прозорої моделі оплати праці і кар’єрної мотивації державних службовців;
•  кадрове забезпечення процесу децентралізації.
 

17 червня 2020 року на засіданні Кабінету Міністрів України був розглянутий законопроект про чергові зміни в Закон України  від 10 грудня 2015 № 889-VІІІ «Про державну службу».
 

Передбачається відновити норми по конкурсному відбору на вакантні посади державної служби,  розробити порядок конкурсу в умовах соціального дистанціювання, оголосити конкурси на посади, на які відбувся добір.
 

Також пропонується запровадити інститут «кандидатського резерву» на державній службі шляхом створення бази кандидатського резерву, перебування кандидата в якому виключає необхідність подання ним на новий конкурс інформації, передбаченої статтею 25 цього Закону.

27 травня 2020 року Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію реформування системи оплати праці державних службовців та план заходів з її реалізації. 
Також на цей час здійснюється гармонізація Закону України “Про державну службу” від 10 грудня 2015 року № 889-VIII і проекту нової редакції Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” (реєстр.                   № 8369 від 17 травня 2018 року), розробленого НАДС.

Передусім, це буде означати, що в загальних питаннях проходження служби в органах місцевого самоврядування застосовуватимуться ті ж підходи, що і в органах державної влади.

Зрештою зростатиме довіра громадян до влади і державних інститутів, що, є найголовнішою запорукою успіху реформ.

 

Всі новини →