Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

На Шевченківських читаннях презентували виставку «Вічна книга Великого Українця»

15/01/2014

В історії залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам’ятає і шанує все людство. До них належить ім’я великого українського Кобзаря. У 2014 році Україна та весь світ відзначатимуть 200-річний ювілей Тараса Шевченка.

Сьогодні, 15 січня, у Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О. Гмирьова урочисто відкрили Шевченківські читання.

Заступник голови Миколаївської обласної державної адміністрації Наталя Іванцова вітаючи учасників заходу наголосила, що згідно з Указом Президента України 2014 рік оголошено Роком Тараса Шевченка.  Наталя Борисівна зазначила, що Глава держави закликає українців гідно відзначити 200-річний ювілей Кобзаря та продовжувати вивчати, зберігати і поширювати спадщину митця.

Наталя Борисівна розповіла, що Шевченківськими читаннями на Миколаївщині розпочато низку цікавих та пізнавальних заходів, які  проходитимуть цілий рік. На думку віце-губернатора, Тарас Шевченко – це найкращий приклад щирої любові до України. Тому просвітницькі, культурні та мистецькі заходи покликані навчити любити свою країну, так як її любив Великий Кобзар. Наталя Борисівна наголосила, що результатом проведених заходів має бути об’єднання українського суспільство та зміцнення іміджу України.

Начальник управління культури, національностей та релігій Миколаївської облдержадміністрації Світлана Гладун вітаючи учасників читань нагадала, що  9 березня 2014 року включено ЮНЕСКО до списку пам’ятних дат. Світлана Миколаївна передала до фонду бібліотеки нову книгу «Заповіт», в якій однойменний вірш переведений на 41 мову світу.

Представникам влади, науковцям, шевченкознавцям, співробітникам закладів культури та освіти презентували виставку «Вічна книга Великого Українця». На ній представлено більше 40 раритетних видань «Кобзаря» кінця ХІХ – початку ХХ ст. з фонду бібліотеки та особистого зібрання миколаївського шевченкознавця Ігоря Марцінковського. Також на виставці експонується ціла низка чудово ілюстрованих сучасних видань.

Взагалі «Кобзар» Тараса Шевченка у дореволюційній Росії видано 34 рази загальним накладом 329 тис. примірників, за кордоном його було передруковано 28 разів 35 тисячним накладом.

Виставка експонуватиметься у відділі науково-дослідної роботи з рідкісними і цінними виданнями протягом січня – квітня 2014 року.

Також учасникам читань представили виставку  «Поезія Т.Г. Шевченка у творах українських художників-графіків: з фонду Миколаївського обласного художнього музею ім. В.В. Верещагіна».

У рамках Шевченківських читань відбулася зустріч з миколаївцями-лауреатами Національної премії України ім. Тараса Шевченка.

Шевченківські читання проходили під музичний акомпанемент Народної бузької юнацької капели «Кобзарський передзвін» Миколаївського муніципального колегіуму ім. В.Д. Чайки та Народного жіночого академічного хору  ім. Світлани Фоміних.

Всі новини →