Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Закон про сільгоспкооперацію ухвалено

24/07/2020

 Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації повідомляє, що Верховною Радою України ухвалено закон про сільськогосподарську кооперацію, який регулює правовідносини щодо створення, діяльності та припинення сільськогосподарських кооперативів.


Законом передбачається відмова від жорсткого поділу сільськогосподарських кооперативів за типами на виробничі та обслуговуючі, надаючи членам (засновникам) сільськогосподарського кооперативу самостійно обирати види діяльності: виробничий, обслуговуючий, переробний чи багатофункціональний, а також форму діяльності - з метою чи без мети одержання прибутку. Відповідно пропонується перехід до єдиної організаційно-правової форми - сільськогосподарський кооператив.


При цьому передбачається поступовий перехід існуючих сільськогосподарських кооперативів до нової єдиної форми. Передбачено, що СВК, СОК та кооперативні об'єднання СОК, утворені до набрання чинності цим законом, зберігають всі права та обов'язки, які вони мали на момент набрання чинності цим законом, до моменту їх перереєстрації, але не більше як 3 роки.


Протягом цих трьох років ці СВК, СОК, а також кооперативні об'єднання СОК мають бути перереєстровані, відповідно у сільськогосподарські кооперативи, сільськогосподарські кооперативні об'єднання.


Закон містить такі зміни, як:
•отримання в оренду державної і комунальної землі без проведення аукціону для сінокосіння і випасання худоби;
•запуск кооперативних банків;
•право надавати послуги особам, які не є членами кооперативу, за умови, що сукупно розмір таких послуг не перевищує 20% загального обороту кооперативу за попередній податковий (звітний) рік;
•ведення бухобліку за загальними та окремими правилами;
•державна підтримка (зокрема компенсація до 90% суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування);


Також документом пропонується:
•купувати с/г продукцію своїх членів, за вигідною ціною, встановленою ними самими, що раніше заборонялось;
•формувати великі товарні партії та реалізовувати їх, в тому числі експортувати за кордон;
•переробляти с/г продукцію, формуючи додаткову вартість та продавати готові товари;
•виплачувати отриманий від реалізації продукції прибуток учасникам кооперативу пропорційно кількості зданої ними продукції;
•залучати інвестиції від бізнесу, оскільки членами кооперативу тепер зможуть бути не лише фізичні, а й юридичні особи.


Законом чітко визначені повноваження органів управління сільськогосподарським кооперативом, вимоги до статуту та правил внутрішньогосподарської діяльності, права та обов'язки членів сільськогосподарського кооперативу.


За інформацією департаменту агропромислового розвитку Миколаївської облдержадміністрації

Всі новини →